A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. A kezdeményezés célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, élelmiszer-előállításban és társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók napi életébe, életformájába.

A Vidék Kaland Programot 2012 decemberében a legjobb EU-társfinanszírozású mezőgazdasági témájú kommunikációs programnak választották az Európai Bizottság által meghirdetett kommunikációs versenyen. A tavalyi Programban összesen 40 városi fiatal vett részt, többek között pszichológus, építész, jogász, kémikus, geográfus, formatervező, kutató orvos, marketing szakember, újságíró, szociális munkás és tolmács. A jelentkezők és így a kiválasztottak közel kétharmada hölgy volt. A résztvevők élményeiről több mint száz blogbejegyzés olvasható a www.videk-kaland.hu weboldalon, és számtalan média megjelenés tudósított a látogatásaikról.

A Programra továbbra is olyan, kimondottan városokban élő fiataloknak a jelentkezését várja az AGRYA, akik érdeklődnek a mezőgazdaság gyakorlata, egy családi gazdaság mindennapjai iránt és rövid időre szívesen bekapcsolódnának az ott zajló munkába. A Program részeként gyakorló fiatal gazdák (35 év alatti fiatalok) fogadják a 35 év alatti, de 18 évesnél idősebb városi fiatalokat egy-egy hétre a gazdaságukban. Ezalatt öt munkanapon keresztül a résztvevő városi fiatalok aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkában a fiatal gazda társaságában, annak irányítása és felügyelete mellett. A résztvevők a fiatal gazdához illeszkedő munkarend szerint dolgoznak, amely hosszabb lehet napi nyolc óránál. Ez is biztosítja, hogy megismerjék egy-egy családi gazdaság mindennapi működését, a gazdálkodók valós életét, tevékenységét. A városi fiatalok fogadása a mezőgazdasági betakarítási csúcsidőszakra, 2013. június végétől augusztus közepéig esik, így a résztvevő fiataloknak az ebben az időszakban természetes, hosszabbított munkarendben kell közepesen nehéz fizikai munkát kell végezniük. A résztvevők az elvégzett munkájukért nem kapnak bért, a foglalkoztatás munkajogi kereteit az úgynevezett alkalmi munkavállalás adja.

A Program részeként lehetőség van arra, hogy a résztvevő városi fiatal Székelyföldre, a romániai Hargita megyébe utazzanak és ott székely fiatal gazdák által vezetett gazdaságok mindennapjaiba kapcsolódjanak be. A székelyföldi kiutazásnál a gazdaságban töltött idő hosszabb, utazással együtt tíz nap. Székelyföldön öt-nyolc fogadó gazdához lehet kiutazni. A Felvidéken, Szlovákiában a magyarországihoz hasonló felépítésben és tartalommal indítja el a Programot a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége. A felvidéki és székelyföldi program elemekkel immáron nemzetközivé vált a Vidék Kaland Program!

A résztvevőknek vállalniuk kell, hogy a program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről az AGRYA által biztosított megjelölt kommunikációs csatornákon – www.videk-kaland.hu weboldal, blog, Facebook, Youtube – tájékoztatást adnak, fényképeket, esetlegesen videókat töltenek fel.

Jelentkezni a www.videk-kaland.hu és www.agrya.hu weboldalról letölthető jelentkezési lap kitöltésével és az AGRYA címére történő megküldésével lehet. A jelentkezőket az AGRYA és együttműködő partnerei képviselőiből álló bizottság hallgatja meg és választja ki a résztvevőket, elsősorban a jelentkezők motiváltságát és elszántságát értékelve. A részvétellel elsősorban a tapasztalatszerzést kívánja az AGRYA könnyebbé tenni, tehát nem szabadidős, vagy turisztikai jellegű a célja, a Programnak lényegi eleme a fizikai munkavégzés. Jelentkezni 2013. április 19-ig lehet. A jelentkezőket időbeni érkezési sorrendben regisztrálják. Az AGRYA fenntartja annak lehetőségét, hogy nagy érdeklődés esetén a jelentkezések egy részért már csak várólistára fogadja. A kiválasztási folyamat részét képező személyes meghallgatásokat Budapesten, 2013. április 22 - május 3. között tartják. A Programban a jelentkezések számtól függően 30-50 városi fiatal vehet részt. A kiválasztottak egy napos felkészítő képzésen, „traktoros tréningen” is részt vesznek.

Tavaly több olyan megkeresés érkezett az AGRYA-hoz, hogy fiatal gazda szívesen fogadna a gazdaságában városi fiatalokat. Emiatt az AGRYA várja a Program iránt érdeklődő fiatal gazdák jelentkezését is. A fiatal gazdák jelentkezési lapja szintén a www.videk-kaland.hu, www.agrya.hu weboldalakról tölthető le, a jelentkezési határidő számukra is 2013. április 19.

A programmal kapcsolatosan az AGRYA Országos Iroda munkatársai adnak további tájékoztatást a [email protected] e-mail címen és a 06/1 270-4874 telefonszámon.

Forrás: AGRYA

Cikk megosztása