2013. február 21-én rendezte meg a Gömöri Népfőiskolai Egyesület az „Így főzünk mi!” című gasztronómiai programját az Ízek Házában. Az egyesület 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy a térség hagyományait felkutassa, őrizze és fejlessze a mai igények figyelembe vételével. Tevékenységükhöz tartozik a közérdekű témákkal foglalkozó ismeretterjesztő előadások szervezése, a népi hagyományokra épülő díszítő művészet népszerűsítése, a térségre jellemző gasztronómiai sajátosságok összegyűjtése és terjesztése.

Ízek Házát az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) LEADER programjának támogatásával alakították ki. A projekt megvalósítása során a putnoki Bányász Művelődési Ház területén lévő épületrészt újították fel és korszerűsítették, ahol egy konyhát is kialakítottak előkészítő helyiségekkel és ebédlővel.

Az Ízek Háza célja a helyi termékek felhasználásával, hagyományos receptek alapján készült ételek és italok interaktív bemutatása. Az „Így főzünk mi!” rendezvény alkalmával a helyi nyugdíjas klubok képviselői és Tornalja város nyugdíjas klubjának képviselői közösen főztek hagyományos ételeket. Tamás Barnabás, Putnok polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, milyen fontos szerepet tölt be az Ízek Háza a város közösségi életében. A megnyitót követően a résztvevők hozzáfogtak az ételek elkészítéséhez. A délután során gulyka és juhtúróval töltött derelye került az asztalra, melyet a vendégek együtt fogyasztottak el.

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása