Március 2-án rendezte meg immár hagyományosnak számító borbálját a Somló és Környéke Borút Egyesület Pápán. Gyöngyöző pezsgőkoktél, somlói törkölypálinka és a hagyományos vendégszeretet fogadta a belépőket, akik közt messziről jött tagok is ellátogattak az ünnepi alkalomra.

Simon János elnök humoros köszöntőjét követően a Kemenesszentpéteri Bíborvirág Együttes szórakoztatta a nagyérdeműt, az asszonyok pedig stílszerűen üveges táncot is roptak. Műsorukat követően kezdődött a hagyományos bor- és pálinkalovag avatás, amit Simon Gábor ceremóniamester vezényelt le. Idén két új tagot avatott az egyesület: a Mátraalján és a Balatonon szőlőt művelő Tóth Szilárdot, valamint a Zala megyében, Lenti hegyén gazdálkodó Ferecskó Zoltánt. A jelöltek sikeresen állták a pálinka-felismerés és a fröccskészítés próbáit, így eskütételüket követően lovaggá ütötték őket, amit díszes diploma is bizonyít.

Mint azt Ferecskó Zoltán elmondta, bár a zalaiak is kiváló borászok, nagyon kell igyekezniük, hogy a Somlón termett szőlőből készült borokat megközelítsék minőségben. „A jó bor az jó egészség, és a borkultúrát erősíteni kell, a borok minőségét pedig a tájjelleg, a talaj, a jó fekvés jelentősen befolyásolja. Mi is igyekszünk, csak jól kell kezelni a szőlőt és a borokat” – fogalmazott a frissen avatott tag.

A kemenesszentpéteri asszonyok is visszatértek egy fergeteges cigánytánccal, majd a vacsora előtt a Főnix együttes teremtett hangulatot a jó falatokhoz, a vacsora után pedig hajnalig folytatódott a bál. Mivel a hölgyek voltak többségben, a tánc terén sem pihenhettek a gazdák, ám a somlói borlovagok ezt a próbát is kiállták.

Forrás: Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, Veszprém megyei Napló

Cikk megosztása