A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség 2012-ben megkezdte a saját LEADER pályázatok megvalósítását. A benyújtott pályázatok mindegyike sikeres lett. Ezekkel a projektekkel az egész térséget szeretnék támogatni, hiszen a képzések, kiadványok mindenkinek szólnak.

Elsőként a képzésekbe vágtak bele a több mint 470 ezer forint támogatású „Informatikai továbbképzés a Vértes-Gerecse Közösség területén” című pályázattal, felmérve, mely kistérségből jön össze megfelelő létszámú jelentkező. Így elsőként, júliusban a kocsi Vincze Imre Általános Iskolában tartották meg az informatikai továbbképzést szakoktató segítségével. Másodszorra Tarjánban, az általános iskolában sikerült lebonyolítani a képzést, végül pedig novemberben Csákváron tartották meg az utolsó oktatást, várva a jelentkezőket a jövő évi időpontokra is.

A 2,5 millió forinttal támogatott turisztikai pályázat megvalósítását júniusban kezdte meg az adatfelméréssel megbízott vállalkozó. Az adatok november elejére összegyűltek, azokat feldolgozták és átadták az egyesületnek további felhasználásra, kiadványszerkesztésre.

A Vércse kincse értékek megőrzése és bemutathatósága célterület részeként elkészültek az egyesületet népszerűsítő promóciós termékek (bögrék, tollak, kitűzők, mappák és roll-up-ok), amelyeket a tájékoztató fórumokon, rendezvényeken, értekezleteken osztottak.

Novemberben megérkezett a fényképezőgép és a diktafon is, amelyek segítségével digitalizálják, archiválják a térség értékeit, hagyományait. 2013-ban a médiaismereti tréning lebonyolításával indul a projekt, amelyet április és május hónapokban tartanak majd. Ezekre a képzésekre a térségből bárki jelentkezhet, aki a filmkészítés, vágás, archiválás folyamatával közelebbről is szeretne megismerkedhetni.

Forrás: Vértes-Gerecse Közösség

Cikk megosztása