Több oka is volt az ünneplésre Zalaszentbalázs apraja-nagyjának: a tizenöt éves helyi népdalkör mellett a település szépkorú lakosságát is köszöntötték a VIII. Balázs-napi rendezvényen. A gelsei, eszteregnyei, valamint a helyi népdalkör népviseletbe öltözött fellépői régi jó ismerősként köszöntötték egymást a zalaszentbalázsi kultúrház előcsarnokában. Volt miről beszélgetni, a tizenöt év alatt ugyanis sok szép emlékkel gazdagodtak a dalkörök tagjai.

Beke Miklósné, a 24 tagú közösség vezetője elmondta, a Zalaszentbalázsi Népdalkör Egyesület 14 aranyérem, két Arany Páva és a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén szerzett nívódíj büszke tulajdonosa. „De ami talán még a szakmai elismeréseknél is fontosabb, az a közösséget összetartó emlékek sokasága” – tette hozzá.

A Zalaszentbalázsi Népdalkör Egyesület az 1977-ben alakult helyi pávakör jogutódaként jött létre 1998-ban. Rendszeresen szerepeltek a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által kiírt versenyeken, és számos szakmai elismerés mellett a Magyar Rádió Népzenei Osztályán készült stúdiófelvételre, valamint egy CD lemez kiadására is büszke lehet a közösség. A népdalkör kezdeményezésére először 2006-ban tartottak Zalaszentbalázson Balázs-napot, amely remek alkalmat ad együtt dalolásra a környező települések – idén a gelsei és az eszteregnyei – népdalköreivel.

A település általános iskolájában húsz éve működő Búzavirág Éneklő Együttes gyermekkórus is számos elismerést tudhat magáénak, és az ország több pontján is fellépett már. Legutóbbi eredményüket tavaly év végén érték el a Vass Lajos Népzenei Versenyen, ahol a Budapesten megrendezett Kárpát-medencei döntőn 80 fellépő csoport közül nagydíjat kaptak.

Beke Miklósné, a csoport vezetője elmondta: megalakulásuk óta minden olyan népdalos seregszemlén, megmérettetésen részt vesznek, amit fiataloknak, az ifjúsági korosztálynak írnak ki. Ilyen például a Tiszán innen, Dunán túl című felmenő rendszerű népdaléneklési verseny, ennek megyei döntőjét éppen ebben a hónapban rendezik meg. Ezen a zalaszentbalázsi iskola általában minden kategóriában képviselteti magát a negyedik osztályostól a nyolcadikosig, a szólóénektől a kis- vagy nagycsoportos produkcióig. „A Vass Lajos Népzenei Versenyre zalai dalokat, gyermekdalokat vittünk Horváth Károly gyűjtéséből” – folytatta Beke Miklósné. „A 15, csodálatosan szép fellépő ruhába, népviseletbe öltözött gyermek előadása igen megnyerte a zsűri tetszését” – mondta.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása