Számos fejlesztés valósult meg az utóbbi pár évben Győrszemerén: Horváth Gyula polgármester a legnagyobb volumenű térségi beruházásként a kétmilliárd forintos, Tényővel közös szennyvízprojektet említette. A Győr-Moson-Sopron megyei község első embere az elmúlt év eredményeinek „leltározásakor” büszkeséggel szólt a több mint 50 milliós ökoturisztikai központról is. Ezt a létesítményt egy időben adták át a szintén pályázati pénzből – közel 12,5 millió forintból – megújult faluközponttal és emlékparkkal. A sportpályán elkészült egy előtető, illetve a pályavilágítás is, az előbbi két, az utóbbi 11 millió forintért.

„A napokban egy több mint negyvenmillió forintos pályázatot adunk be napkollektorokra, amelyek kilenc önkormányzati intézmény elektromosenergia-ellátását segítenék. A számítások szerint mindez jelentős megtakarítást eredményez” – hangsúlyozta Horváth Gyula. „Részt veszünk egy kazánprogramban is, amelynek részeként – Sokorópátkával közösen – ágaprító berendezést, két kazánt szerzünk be, ami az általános iskolánk, az étkező, a könyvtár és a sportcsarnok fűtését segíti ki. A Belügyminisztériumnál nyertünk közel tízmillió forintot, amiből kamerarendszert építünk ki a településen” – mutatta be az aktuális kezdeményezéseket a polgármester.

Győrszemerén példaértékű kezdeményezésként évekkel ezelőtt kutyakenneleket alakítottak ki a polgármesteri hivatal udvarán, ahol ideiglenesen tartják a faluban kóborló ebeket. Horváth Gyula szavaiból kiderült: folyik az állatok ellátása chipekkel, szeretnének egy jól működő, ellenőrizhető nyilvántartást készíteni. A falu közbiztonságáról a polgármester elmondta, hogy sokat javult az elmúlt években. Ebben fontos szerepe van a 70-80 tagú polgárőrségnek, amelynek munkájában maga is részt vesz. További pozitív változást remélnek a rendszámfelismerő kamerarendszertől, amit a tervek szerint két-három hónap múlva telepítenek.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, Kisalföld

Cikk megosztása