Házi disznót vágtak, majd fel is dolgozták azt egy szakképzett szakács közreműködésével Zirc művelődési házának szervezésében. A főszerepet ezúttal Hollender Róbert szakácsra osztották, aki kiválóan meg is felelt ennek a feladatnak. Bontott, darabolt, sütött-főzött, így a derék sertések hamarosan a tányérokra kerültek. A látványosságra összegyűltek élőben követhették a disznóvágás fortélyait, de aki arra volt kíváncsi, hogyan is csinálhatták ezt eleink, annak sem kellett csalódnia. Illés Ferencet, a Reguly múzeum nyugalmazott igazgatóját azért hívták meg a szervezők, hogy erről meséljen.

A magyar házi sertés mellett terítékre került két muflon is. Ezeket is szakavatott személy, Arkagyij Longortov készítette elő, aki egyenesen a magyarok őshazájából, Nyugat-Szibériából érkezett. A gasztronómiai élmények mellé kulturális körítés is járt. Délután máglyát gyújtottak, amelyben elégették a telet jelképező szalmabábot. A vastagon felöltözött báb zsebeit azonban előtte alaposan teletűzdelték gondűző cetlikkel, így mikor hamuvá lett, vele együtt búcsút vettek a téltől és mindenféle rossztól is.

Forrás: „A Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása