Pollenmérő műszert telepítettek Baján a kórház sebészeti osztályának tetejére, és számos egyéb eszközt is vásárolt az önkormányzat a parlagfűirtás érdekében. Minderre Az allergénmentes környezet támogatása című, határon átnyúló pályázat révén nyílt lehetőség, amelyen vajdasági partnerekkel együtt 400 ezer eurót nyertek. Ennek az összegnek körülbelül egynegyede, több mint százezer euró jutott Bajára. A magyar-szerb pályázatban négy partner működik együtt: a vajdasági Tartományi Városrendezési, Építési és Környezetvédelmi Titkárság, a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja, valamint Zombor és Baja önkormányzata.

A 9000 eurós pollenmérő műszer november közepe óta a sebészet tetején áll, mérve a levegő pollenkoncentrációját, mivel ezt az épületet találtak a legalkalmasabbnak, ráadásul az intézmény műszaki dolgozói vállalták a pollencsapda heti cseréjét. A koncentráció elemzéséhez az önkormányzat az Országos Környezetegészségügyi Intézettel (OKI) kötött szerződést. Az eredmény baja honlapján (www.baja.hu), valamint az OKI honlapján, az országos hálózatban is megjelenik (www.oki.wesper.hu). Vásároltak továbbá egy 50 lóerős kistraktort vágóadapterrel és tíz darab motoros fűkaszát is. Ezeknek több mint 16 ezer euró értékig biztosított a feltöltése üzemanyaggal.

Az eszközökkel 540 hektáron irtják ki a parlagfüvet tavasztól őszig, amikor a növény jelen van, fejlődik, esetleg virágzik. Az allergének elleni küzdelem és a parlagfűirtás egyébként is kiemelt feladat a város környezetvédelmi programjában, így a határon átnyúló pályázat jól illeszkedik a helyi stratégiába, mondta Perlaky Ferenc városüzemeltetési referens. Korábban nem volt pollencsapda Baján, pedig szükség van rá: a térség szennyezettségére jellemző, hogy a műszer még decemberben sem mért százszázalékos tisztaságot.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület, baja.hu

Cikk megosztása