Hagyomány és turizmus címmel szakmai konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A honi aktív turizmus helyzetéről Magyar Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt. termékmenedzsere tartott előadást. Egyebek mellett kiderült, hazánkban majd tizenegyezer kilométernyi turistaútvonal várja a természet kedvelőit. A lovas turizmusban rejlő lehetőségeket Szabó Zsuzsanna, a Békés Megyei Lovasszövetség elnöke ismertette, Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője pedig a helyi horgászturizmusba nyújtott betekintést az érdeklődőknek. Kovács Krisztián, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezetének vezetője szervezetük futó projektjeiről beszélt. Szólt többek között a Határtalanul két keréken című pályázatról, amely a Románia és Magyarország közötti kerékpárút-hálózat fejlesztésére irányul.

A két ország közti kapcsolatépítés volt annak a konferenciának is a célja, amelyet Szarvason tartottak a Dél-Tiszántúl védett növény- és állatvilágának védelméről, a természetes élőhelyek megőrzéséről és rehabilitációjáról. Tirják László, a házigazda Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója kiemelte, hogy itt találkoztak először a térség természetvédelmi tájegységével foglalkozó magyarországi és romániai tudósok, szakemberek. Hozzátette: az országhatárok egységes élőhelyeket vágnak ketté, a növény- és állatvilág azonban nem ismer határokat, védelmük közös munkát igényel. A konferencia a közös munka újabb lépcsőfoka a tájegységet magyar oldalon képviselő Körös-Maros Nemzeti Park, román oldalon pedig Cséffa és az Erdélyi-szigethegység nemzeti parkjai között. Az előadások felölelték a Kárpát-medence területének egészét, a Maros-menti és a partiumi természetvédelmi területekről is érkeztek szakemberek.

Szintén Szarvas adott otthont annak a fórumnak, amelyet egy mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázathoz kapcsolódóan rendeztek Erdős Norbert kormánymegbízott és Nagy Ágnes, a munkaügyi központ igazgatója részvételével. Az eseményen elhangzott, a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása érdekében az álláskeresők támogatása mellett kiemelt figyelmet fordítanak a gazdasági szereplők munkaerőigényének kielégítésére, a fejlődőképes vállalkozások munkahelyteremtő szándékainak támogatására, a területi különbségek csökkentésére, valamint a munkaerő képzettségi szintjének emelésére.

Forrás: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása