Idén is megrendezték az Utazás kiállítást Budapesten, a Hungexpo területén, ahol számos hazai település, tájegység, külföldi ország és utazási iroda mutatkozik be. Az idén február 28. és március 3. között megtartott idegenforgalmi mustrán ismét széles turisztikai kínálatból válogathattak az érdeklődők.

Magyarország minden régiójából képviseltették magukat tájegységek és települések az Őrségtől a Hortobágyig, Soprontól Nyíregyházáig. Éppen utóbbi település volt a kiállítás belföldi díszvendége, ahol a vizek szerelmesei Sóstóval is megismerkedhettek. A kulturális díszvendég, Kalocsa paprikafüzérrel díszített standjánál számtalan kézműves terméket lehetett megtekinteni, amelyek a városról elnevezett, az utóbbi időkben különösen népszerű motívumokat állították a középpontba. A hazai települések ajánlatai között gyakorlatilag mindenki megtalálhatta a neki tetszőt, akár az ökoturizmus, a kerékpáros vagy gyalogos túrák, akár a gasztronómiai élmények, a hazai borok, akár a falusi turizmus nyugalma vagy a nagyobb városok kulturális programjai érdeklik.

A kiállításon a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), illetve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) közösen várta az érdeklődőket. Az A pavilon 210B standjánál főként a hazánk egyedi természeti értékeit óvó nemzeti parkok kaptak bemutatkozási lehetőséget, amelyeket egy közös, mindegyiküket szerepeltető kiadvány is népszerűsített. A brosúra elkészítésében a NAKVI és az MNVH is közreműködött, így lapjain az Intézet, az azon belül működő Magyar Falusi Turizmus Programiroda, valamint az MNVH is szerepel. Emellett többek között a lokális összefogáson alapuló LEADER Helyi Akciócsoportok, valamint a kulturális és természeti értékeket környezetbarát közlekedési módok révén összekötő Zöldutak is bemutatkozási lehetőséget kaptak a kiadványban. A standon egy kvíz kitöltése után az Esztramos barlangjairól készített filmmel is gazdagodhatott a látogató, amelyet a NAKVI munkatársai készítettek, lehetett rendelni az Intézet által kiadott tudományos mezőgazdasági lapokból, vagy ingyen meg lehetett kapni az MNVH magazinját, a Magyar Vidéki Mozaikot.

A hazai tájak, települések mellett az összes környező ország képviseltette magát legalább egy-egy standdal, köztük a rendezvény külföldi díszvendége, Szlovákia is, kiemelt helyen az Európa kulturális fővárosa cím egyik idei birtokosával, Kassával. Több régió, így a Vajdaság, Erdély és Székelyföld is külön-külön standdal szerepelt, de számtalan európai ország mellett gyakorlatilag a világ összes kontinenséről leheett válogatni az úti célok között.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása