A sokat megélt csongrádi Ifjúsági Ház végre elérte azt a célt, amire annak idején építették. Kicsit át kellett ugyan építeni az évek során kissé elhasználódott épületet, hogy megfeleljen a mai kor elvárásainak, de mára 100 százalékos kihasználtság mellett működik, és összefogja a sportolni, vagy kikapcsolódni vágyó fiatalokat és középkorúakat is.

Az új intézmény – mostani nevén Ifjúsági Ház és Sportszálló Csongrád – nem csak eltartani tudja önmagát, de az elmúlt évben már szerény profitot is képes volt kitermelni. Az „IH” – ahogy mindenki nevezte – történetében voltak jobb, és rosszabb időszakok. Fénykorában nagy kihasználtsággal üzemelt, sok ifjúsági és sportrendezvénynek adott otthont, voltak kézműves foglalkozások, iskolai rendezvények, és szalagavatók is.

Azonban az ezredforduló tájékán már csak a múzeumi tárgyak raktáraként üzemelt az akkorra igen leromlott állagú épület. Egy nyertes pályázat, az önkormányzat önereje, és vállalkozói összefogás eredményeként, 127 millió forint ráfordítása után, 2008-ban újra megnyithatta kapuit az immár Csongrádi Szabadidő Központ és Ifjúsági Házra keresztelt intézmény. A „CSOSZI” két fallabda és két bowling pályával, jacuzzival, szaunával, konditeremmel és büfével újra pezsgő élet színterévé vált. Ez a pezsgés azonban nem sokáig tartott, az intézmény kihasználtsága sajnos újra lecsökkent, még az üzemelési költségeket sem tudta kitermelni. Újabb néhány évnyi vegetálás után 2012. március 1-je hozta meg a várva várt pozitív változást az IH sorsában, ekkor döntött ugyanis a csongrádi képviselőtestület arról, hogy az épületet a városellátó intézmény üzemeltesse tovább, az IH élére pedig Kiss Istvánt, a Sporttelep akkori vezetőjét nevezték ki.

„A Városellátó dolgozóival, és a pártoló tagokkal, a Tiszapart SE aktivistáival együttesen elég gyorsan sikerült megvalósítanunk az elképzeléseinket. Elsődleges célunk az volt, hogy élettel töltsük meg a létesítményt, és hogy próbáljuk önfenntartóvá tenni azt” – mondta az eredeti elképzelésekről Kiss István. „Minden okunk megvan az örömre, mert minden eddig kitűzött célunkat sikerült megvalósítanunk. Kibővítettük a nyitva tartást, és új programok jelentek meg. Egy ideje már itt tartják testnevelés óráikat a Bársony István Szakközépiskola tanulói, illetve különböző szabadidős-, és sporttevékenységek kedvelői is itt tartják edzéseiket. Végre megtelt élettel az intézményünk, és ezt a heti 400-500 fős látogatottsági szám elérése is bizonyítja. Az Ifjúsági Ház 100 százalékos kihasználtsággal üzemel” – sorolta az eredményeket.

Az emeleten szinte fillérekből létrehozott, kulturált sportszálló kihasználtságának megteremtését a sportpályával együtt oldják meg. Edzőtáborozók és diákcsoportok egyaránt megszállnak náluk. A két helyszín kiválóan kiegészíti egymást, hiszen tavasztól őszig szinte minden délután nyüzsgő élet jellemzi mindkettőt. Újabb fejlesztések történtek a sporttelep háza táján is. Ilyen például a labdafogó háló, és a lábtengópálya elkészítése, a palánkos focipálya kialakítása, illetve a bajnokság beindítása, valamint az elgazosodott elhanyagolt területek rendbe hozatala. Mindemellett már tervezik többek között a régi öltözőépület felújítását és műfüves kispálya kialakítását a volt kézilabdapálya helyén.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása