A napokban indult az új felgyői pelletálóüzem, ahol saját célra és eladásra is termel a csongrádi kommunális szolgáltató cég. „Jelentős fejlesztés a cég életében, évente 1000 tonna pelletet gyártunk saját célra és eladásra” – számolt be a beruházásról a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Puskás Jenő.

Az új üzemcsarnok ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött: a városban és a környéken jelentős a mezőgazdasági termelés, ennek mellékterméke is akad, amit valahogyan hasznosítani szerettek volna. Először a társaság Bercsényi utcai telephelyére álmodták meg az üzemet, de mivel a gyártás hangos folyamat, inkább a felgyői hulladékkezelő központ területén valósult meg a terv. „Bő két évvel ezelőtt sikerrel indultunk a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ pályázatán, így belevágtunk a több mint 87 milliós projektbe, amelynek a kétharmadát kellett saját zsebből fedezni” – árulta el a cégvezető.

A pelletálás során zöldhulladékból nagy nyomáson apró rudakat préselnek, amelyeket az erre alkalmas kazánokban fűtőanyagként elhasználnak. Ezzel csökken a keletkezett hulladék mennyisége, így tulajdonképpen értékes anyaggá alakul át az, ami egyébként veszendőbe menne, nem utolsósorban pedig kiváltható a nem megújuló tüzelőanyagok egy része.

„A csongrádi irodánk fűtésére kiválóan alkalmas lesz a pellet, sok gázt takarítunk meg az új technológiával, a fölösleges mennyiséget pedig eladjuk” – részletezte a terveket Puskás Jenő. A begyűjtött növényi származék 70 százalékát már ma is feldolgozzák, ezt az arányt pedig tovább szeretnék növelni. A projektnek köszönhetően több új dolgozót is alkalmazhatnak a felgyői telepen.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása