Turisztikai szempontból meglehetősen változatos a kép az „A Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület területén, hiszen a térség rendkívül gazdag kulturális, épített örökségi és természeti értékekben, a Bakony pedig a természetjárók máig kiemelt célterülete. A tudatos turista ma már nem indul útnak anélkül, hogy előtte az interneten ne tájékozódna a kiválasztott helyszínről. Manapság már mindennapos, hogy az autósok GPS segítségével jutnak el célpontokra, de ugyanígy lenne fizetőképes kereslet a nyaralás alatti GPS koordinátás helymeghatározásra, az aktív sportoláshoz, túrázáshoz. Fontos tehát alkalmazkodni a megváltozott igényekhez és újszerű, innovatív megoldásokat kínálni az ide látogatóknak. Mivel a LEADER program egyik alapelve az együttműködés, az „A Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület élő példával szeretné bemutatni, hogy a helyi gazdaság fejlesztését a közösségfejlesztés eszközeivel is el lehet érni.

A projektnek nagyon fontos eleme a szemléletformálás és az együttműködés, hogy a helyi turisztikai szereplők egymást segítő, vendégeket szívesen látó turisztikai szolgáltató hálózattá alakuljanak, akik a teljes terület nevezetességeit és a kapcsolódó szolgáltatásokat ismerik és ajánlják.

Magyarország területén a NATURAMA Szövetséghez tartozó LEADER Helyi Akciócsoportokkal (HACS-okkal) közösen, azonos tematika mentén interaktív, GPS-szel követhető túraútvonalakat alakítottak ki a területünkön, amelyen a helyi értékek, szállásadók, egyéb turisztikai szolgáltatók is virtuálisan láthatóvá válnak. Településenként átlagosan három túraútvonalat hoztunk létre, így a virtuális utak a teljes térséget behálózzák. Összesen 81 útvonal létesült, több mint 900 kilométer hosszan a HACS-hoz tartozó 29 települést érintve.

A túraútvonalakat a települések aktív turisztikai, közösségi szereplőivel közösen alakították ki, az összefogás eredményeképp pedig a helyi lakosok helyismeretére támaszkodva gyűjtötték össze a természeti, kulturális, épített örökségi értékeket, turisztikai szolgáltatásokat, hozták létre az útvonalakat.

A bakonyi interaktív túraútvonal hálózat az internetre is felkerült (www.bakonyitura.hu), valamint szórólapokon, egyéb közösségi és marketing rendezvényeinken is népszerűsítik, így a közösséghez tartozó települések értékei és szolgáltatásai láthatóvá, elérthetővé válnak egy virtuális térben. A túraútvonalakon az épített és természeti értékek mellett a kapcsolódó szolgáltatók is megjelennek leírással, képekkel és kisfilmekkel is.

A projekt részeként minden településen lakossági fórumokat tartottak, bejáratták az útvonalakat, közösségi videós képzéseket szerveztek, kisfilmeket forgattak és létrehozták az útvonalak adatbázisát. A kezdeményezésnek nem csak az útvonalak lettek az eredményei, de a HACS 29 településén erősödött az együttműködés és a közös identitás, valamint a kisfilmek készítésének módját is megtanulták, létrehozva egy helyi kisfilm-készítő hálózatot.

Forrás: „A Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület

Cikk megosztása