A finn Perityiset LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) képviselői kulturális célú nemzetközi együttműködési projekt előkészítése érdekében jártak 2012 szeptemberében Magyarországon, ahol az etyeki Signum kórus és a Völgy Vidék HACS képviselőivel találkoztak. A finnek cserébe 2013 januárjában hívták meg a Kaustinenben rendezendő kamarazenei fesztiválra a magyarokat, hogy a látogatás alkalmával a Pirityiset és a Völgy Vidék HACS akár egy nemzetközi együttműködési projektet is készíthessenek. A Völgy Vidék részéről Szendrői Júlia munkaszervezet vezető és Kolozsvári Mihályné Ribli Ilona csellóművész utazott Finnországba. A közel egy hét alatt megismerkedtek a finn vendégszeretettel, különböző zenei programokon vettek részt, és betekintést nyertek a térség kézműves és művészi tevékenységeibe is.

Kaustinen ötezer fő körüli lakosú kisváros Helsinkitől nagyjából 500 kilométernyire északra. Rendkívül színes zenei hagyományokkal és zenei kultúrával rendelkezik, rengetegen tanulnak zenét és vesznek részt különböző zenei csoportokban, játszanak zenekarban, énekelnek kórusban. A városka templomát Veli-Pekka Harju anglikán lelkész vezetésével tekintettük meg. A fiatal lelkész bemutatta azt a projektet is, amely során a templom eredeti fa zsindely tetejének felújítását, új zsindelytető készítését helyi nyugdíjasok vállalták önkéntes tevékenységként. A Kaustinennel való ismerkedés következő állomása a zenetagozatos gimnáziumban tett látogatás volt. Taina Lehtonen igazgatónő bemutatta az intézményt, amelyben a középfokú oktatás mellett hangszeres zenetanulásra is lehetőségük van a diákoknak különböző zenei műfajokban a popzenétől a népzenén át a klasszikus zenéig.

A Pirityiset LEADER HACS munkaszervezetének irodája a Kaustinen Népművészeti Központban kapott helyet. A munkaszervezetben Pirjo Palosaari-Penttilä irodavezető mellett Tiina Marjusaari projektmenedzser és egy részmunkaidős pályázatkezelő adminisztrátor dolgozik. A magyar küldöttség kezdetnek áttekintette velük a tervezett együttműködési projektet, majd folytatták ismerkedésüket a városka nevezetes helyszínein. Látogatást tettek Sirpa Salmu kézműves boltjában és műhelyében, aki nemezképeket készít szaunamanókról, virágokról és tündérekről, majd a kaustineni ügetőn jártak, ahol nyaranta jelentős fogathajtó versenyeket rendeznek, és a helyi iskolások is részt vesznek a lovak gondozásában.

A küldöttség a második nap a zeneiskola műsorát tekintette meg a Kaustinen Népművészeti Központ hatalmas, sziklába vájt színháztermében. A következő napot a Juha Saari zongoratanár, a Veteli férfikórus karvezetője, a finn művészek és tudósok számára támogatást nyújtó Suomen Kulturirahasto Alapítvány ügyvivője társaságában a Kaustinentől nem messze található Kokkola kisvárosában. Másnap délelőtt egy igazi hagyományos vidéki régi parasztházat volt alkalmuk megtekinteni Veteliben, a nap végén pedig egy étteremben a férfikórus néhány tagjával tervezgették a közös projektet. A következő nap délelőttjén Raila Järvelä hegedűtanárnő otthonában Pirjo Palosaari-Penttilä-val és Tiina Marjusaarival konkretizálták az együttműködési projekt részleteit.

A kamarazenei fesztivál aznap esti koncertje a kortárs zene jegyében zajlott. „Hull a szilva a fáról…” énekelték szinte hibátlan magyarsággal a magyar küldöttség nagy meglepetésére, hegedűn kísérve a dallamot. A műsorban több magyar népdal feldolgozása is szerepelt, és Kurtág György művei is fölcsendültek.

Az utolsó napon a magyar küldöttség helyi művészeket és kézműves mestereket látogatott sorra, többek között Juhani Laasanen hangszerkészítő mester műhelyét találtuk, aki a hagyományos vonós hangszerek – hegedű, brácsa, cselló, bőgő – mellett különféle kanteléket készít. A kantele finom, kellemes hangú, ősi népi finn hangszer, az 5 húrostól 38 húros változatban készül. Bemutatták a jouhikko nevű hangszert is: ezen két-három, hagyományosan lószőr húr feszül, amelyen vonóval játszanak, a hangmagasságot pedig úgy módosítják, hogy a balkéz ujjainak hátsó részével érintik a fölső húrokat.

A Finnországban töltött közel egy hét alatt a hazai küldöttség megismerte a Pirityiset akciócsoport térségét, a helyi kézműves és zenei hagyományokat, tevékenységeket, kedves, barátságos embereket. Megtervezték a közös projektet is: a jövő májusban rendezendő Völgy Vidék zenei programsorozatra meghívják a Veteli férfikórust és a Viskuri vonós zenekar néhány tagját. A több helyszínen zajló rendezvénysorozat alkalmával a finn zenészeknek több fellépésre is lehetőségük lesz, találkozhatnak magyar kórusokkal, hangszeres zenészekkel. Kórustalálkozót tartanak a Hangistállóban, katonadal fesztivált Válban és népzenei rendezvényt Martonvásáron. A finn és magyar zenészek megismerhetik egymás zenei hagyományait, kultúráját, és közös daltanulásra, közös éneklésre is mód lesz. A program nyáron, Finnországban folytatódik, ahová magyar zenészek utaznak, hogy részt vegyenek a Kaustineni Népzenei Fesztiválon.

Forrás: Völgy Vidék Közösség

Cikk megosztása