A gyógyfüvek termesztéséről, tárolásáról, azok egészségre gyakorolt hatásáról tartott előadást a sümegi Kisfaludy Művelődési Központ egészségklubjának január 30-i foglalkozásán Kovácsné Véber Eszter. A Halimbáról érkezett előadó elmondta, gyermekkorában a „gyógyfüves papként” ismert Szalai Miklós szomszédságában élt, és már ekkor elkezdett érdeklődni a gyógynövények iránt. Halimbán és környékén 180-féle gyógynövény található.

„A gyógyító növények nem igényelnek különös törődést, sőt, éppen a rosszabb körülmények hozzák ki azokból a legjobbat” – mondta az előadó. „A növények melegigényesek, ezért mi a bemutatókertben téglákkal vesszük körül azokat, amelyek nappal magukba szívják a meleget, éjszaka pedig kiengedik azt” – avatta be Kovácsné Véber Eszter a termelés titkaiba a megjelenteket. Minőségük akkor lesz a legjobb, ha virágzás előtt vagy kezdetén, reggel szedjük le, amikor a harmatot már felszárította róla a nap. A szárítást kis csokrokba kötve végezzük – ha túl sokat kötünk össze, nyirkos marad. A teljesen száraz növényt morzsoljuk le, majd tegyük üvegbe, amit gondosan zárjunk le és tartsunk száraz helyen.

Az előadó a hallgatóság kérdésére válaszolva elmondta, a teafüvet forrázást követően 10-15 percig érdemes ázni hagyni, majd lehetőleg ízesítés nélkül fogyasztani. Akinek úgy nem ízlik, ne cukorral, inkább mézzel ízesítse, amikor már fogyasztási hőmérsékletre hűlt le. A résztvevők maguk is kóstolhattak gyógyteát a rendezvényen.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, sumeg.hu

Cikk megosztása