Farsangkor, február 2-án tartotta hagyományossá vált disznótorát a Nagyigmándi Gazdakör. Újra a tavaly jól bevált társaság állt össze: a gazdaköri tagok, Nagy Lajos hentesmester, Kovács József böllér és fiatal tanulóik, valamint a nyugdíjas klub női és férfi tagjainak összefogásával valósult meg a rendezvény. A szervezésben Bajcsai Miklós, a Magos Művelődés Ház igazgatója segített Szentirmay Tamás elnöknek és feleségének.
Korán reggel kikerültek az üstök a gazdakör épülete elé, és alájuk is gyújtottak a férfiak. A kiszemelt disznót Kaufman Ferencéknél érte a vég, majd innen szállították a piactérre, és megkezdődött a disznóvágás programja.
Kezdésként a hagyománynak megfelelően Nagy Lajos megfújta a kürtjét először a résztvevők, majd a hízó tiszteletére, és ezután némi pálinkával koccintottak a jelenlévők, amelyet Lentulai György ajánlott fel. A pörzsölés után a disznó körméből is ittak egy-egy pálinkát, s következett a mosás - a nézők száma pedig egyre növekedett. Mire kifehéredett a hízó, egészen megtelt a piactér. A vendégek a jókedv érdekében jó igmándi fehér és vörös bort is kóstolhattak, s akinek kedve volt, Nagy Lajos húsboltjának termékeiből is kedvére csemegézhetett.
Délelőtt a vásárosok is elkezdtek érkezni a Vidéki Ízek Vásárára. A Mike család az igmándi méhek által megtermelt mézeket tette az asztalra. A Lajter család Győrből érkezett házi szörpökkel és lekvárokkal. Papp Sándorék a saját kecskesajtjukat kóstoltatták az eseményen. Szintén sajtokkal érkeztek Nagy Lászlóék, de ezek mellett tejszínt és egyéb helyi tejtermékeket is lehetett kapni pultjuknál. Győrújbarátról Deé Jánosék hoztak borokat, s mindenki kedvére kóstolhatta a pannonhalmi borvidék nedűit.
A gazdakör épületében folytatódott az esemény, főttek a finom ételek, sült a kolbász. Közben megérkezett Nyári Imre cigányzenész is, aki a nap végéig szórakoztatta a vendégeket. Délutánra elkészültek az étkek, a kóstolók után pedig mindenki elégedett volt. A napot a helyi borok megízlelése, cigányzene és jó hangulatú beszélgetések zárták.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, Igmándi Hírnök

Cikk megosztása