Mihályi táncos fiataljai az idei év húshagyókeddjén ismét felelevenítették a község régi hagyományát, a bohócjárást. Az aznapi havazás ellenére a vidám lakodalmi kompánia egész nap járta a község utcáit: mentek és kentek, hiszen korommal kenték be a leányokat, ezzel is megvédve őket a rontástól. A néptáncosok által immár hetedik éve felújított népszokást nagy érdeklődéssel várta a község lakossága is, akik farsangi finomságokkal és adományokkal jutalmazták a menetet. Jelenleg néprajzi gyűjtés is zajlik a községben, hiszen szeretnék, ha a népszokás felkerülne a nemzeti szellemi kulturális örökség listára.

Kapuvár néptáncosai is tevékenyen őrzik a hagyományokat, sőt, terjesztik azokat az ország határain túl is. Idén Svájcban és Németországban vendégszerepelnek. Előbbi helyre még a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválról hívták meg az együttest, míg utóbbin tizennégy ország részvételével megrendezett nemzetközi néptáncfesztiválon képviselik hazánkat. A Kapuvár néptánc-együttes mellett a helyi tánciskolát is vezető Csitei Gábor elmondta: a több száz tanulót számláló intézményben az oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek az egyéb programokra is.

Bágyogszováton a tánc helyett maga a zene kapott főszerepet: tavaly ősszel nótaklub alakult a településen. A dalos kedvű férfiak kéthetente saját örömükre, szórakoztatásukra énekelnek, régi, elfelejtett nótákat keresve és megismerve. „Nem azokat a köztudatban lévő nótákat énekeljük, melyeket szinte mindenki ismer” – meséli Torma József, a szervező Bágyogszovátért Egyesület elnöke. „Inkább a már elfelejtett, gyerekkorunkban szülőktől, nagyszülőktől, rokonoktól hallottakat elevenítjük fel. Vannak idősebb társak, akik szép számmal ismernek ilyeneket. A Kárpát-medence egész területéről vannak már dalaink” – vall tevékenységükről Torma József.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása