Hétköznapokon és ünnepek alkalmával használt lovaskocsi, korabeli eke, borona, töltőeke, gyűrűshenger, járom és boroshordó – néhány tárgy a távoli múltból, amelyek évtizedekkel ezelőtt a parasztgazdaságok nélkülözhetetlen kellékei voltak, és amelyekből most bemutató nyílt Simonfán. A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetéhez kapcsolódó projekthez hárommillió forintot nyert el a simonfai Ezüstnád Horgászegyesület.

A tárlat célja, hogy a helyiek és a községbe látogatók megismerhessék a mezőgazdaságban használt korabeli eszközöket, tárgyakat, s mindezeket egyúttal megmentsék az utókor számára, a gondos és tudatos leletmentő munka nélkül ugyanis könnyen elkallódhattak volna a mezőgazdasági felszerelések. A tárlat újabb vonzerőt jelenthet azok számára, akik a falut, illetve a környékét kívánják felfedezni.

A térségben máris híre ment a fejlesztésnek, a községben már kora tavasszal több csoportot várnak, akik szeretnék megtekinteni a gyűjteményt. Az ízlésesen kialakított bemutatóhely és környéke várhatóan később is számos látogatót vonz.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Somogyi Hírlap

Cikk megosztása