A Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Dráva Völgye Tagintézménye adott otthont Barcson, február 21-én a Mezőgazdasági Könyvhónap alkalmából megrendezett díjátadónak. A térség agrártalálkozójának házigazdái a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), a Magyar Mezőgazdaság Kft., valamint a Mezőgazda Kiadó volt. Csaknem tíz kiadó szaklapjai és szakkönyvei közül válogathattak az ide látogatók.

Horváthné Madarász Zsuzsanna, az intézmény igazgatója elmondta, a Somogy megye legdélibb csücskében elhelyezkedő Dráva Völgye Középiskola története mintegy ötven évre nyúlik vissza. Az intézmény szakközépiskola és hatosztályos gimnázium is egyben, melynek épületegyüttesét 2007-ben felújították, így mára egy igazán impozáns épületben, öt tagozaton tanulhat az idejáró mintegy hatszáz diák. A képzési paletta igen színes, hiszen a hatosztályos gimnáziumi oktatás mellett a középiskola kereskedelem-marketing, környezetvédelem-vízgazdálkodás, erdészet és dráma tagozatra is várja a diákokat. „Egy iskola nem attól jó iskola, hogy milyen körülmények között működik, hanem attól, hogy milyen tevékenység zajlik benne” – emelte ki az igazgatónő, aki hozzátette, évtizedek óta a középiskola erdészképzése a legnépszerűbb.

„Azért jöttünk, hogy hírt adjunk arról, a magyar agrárszakirodalom lélegzik” – hívta fel a figyelmet Lelkes Lajos, a Mezőgazda Kiadó ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hazánk megbecsüli a szerzőit, amelyet az is jól mutat, hogy idén mintegy négymillió forint értékben osztottak ki nívódíjakat. Kiemelte, „február a mezőgazdaság felkészülési hónapja, ezért is ekkor tartjuk az Erdei Ferenc által útjára indított könyvhónapot.” Azért is jelentősek a hasonló rendezvények, mert az itt kiállított kiadványokat kevésbé lehet megtalálni könyvesboltokban és újságárusoknál, az ilyen alkalmak azonban lehetőséget teremtenek a bemutatásukra – tette hozzá Lelkes Lajos.

A kiállítás részeként átadták az Év Szerzője Díjat is, melyet idén Pék Lajos vehetett át NAKVI gondozásában megjelent Anyagismeret, gyártástechnológia című tankönyvért. A NAKVI tankönyvkiadóként már 361 féle könyvet állított elő a középszintű agrárszakoktatás részére, hívta fel a figyelmet Wayda Imréné, az intézet képzési igazgatóhelyettese. Emellett 2012-től a Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában lévő tudományos folyóiratok kiadását is a NAKVI gondozza, így az intézet a már meglévő Magyar Vidéki Mozaik és A falu című kiadványok mellett további kilenc szakmai folyóiratot jelentet meg.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása