2009 óta sikeresen működik a Bűnmegelőzési Központ Somoskőújfalu Polgárőr Közhasznú Egyesület. Tagjai aktívan tevékenykednek, védik a helyiek értékeit és biztonságát, de programjaikkal és szerepvállalásukkal erős közösséggé kovácsolták a Nógrád megyei település lakosságát.

Tavaly az egyesület igen aktív évet zárt. Egyrészt a folyamatos járőrözéssel és a rendezvények biztosításával tagjaik aktívan járultak hozzá a helyiek biztonságához, másrészt több pályázatukat is siker koronázta. Az egyesület tagjai – a rendőrséggel együttműködve – sikerrel vettek részt az óvodások és iskolások felvilágosítását szolgáló bűnmegelőzési tájékoztatókon, valamint szakmai célú pályázatot is elnyertek, amelynek segítségével a „Határtérség Biztonságáért” rendezvénysorozat programjait Somoskőújfaluban is megrendezhetik.

A 2011-ben megpályázott LEADER – térfigyelő projekt első üteme lezárult, ennek köszönhetően a rendszer szerver számítógépének beszerzése is megtörtént és a diszpécserközpont felújítása is folyamatban van. Az egyesület tagjai a tavalyi évben, összesen 104 alkalommal voltak járőrszolgálatban, beleértve a rendezvények biztosítását is.

A jövő évi célokról Egyed Rezső, a szervezet elnöke elmondta, szeretnék a térfigyelő kamerarendszerhez kapcsolódó projektet tovább folytatni, a már meglévő együttműködéseket szorosabbra fűzni, sőt lehetőség szerint – akár a határon átnyúló programok segítségével – bővíteni. Az egyesület továbbra is a település közbiztonságának védelmére helyezi a hangsúlyt, de aktívabban részt kívánnak venni karitász tevékenységekben is. A környezet- és természetvédelem területén pedig partnerek a környék illegális hulladéklerakóinak feltérképezésében vagy a balesetveszélyes helyek felmérésében.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása