Ökológiai gazdálkodókat, azaz biotermékek előállítóit várta szakmai tanácskozására az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Nagydorogon. A szervezet Kelet-Magyarországon tartott két találkozója után első ízben kereste a Duna nyugati oldalán biogazdálkodást folytató gazdákat, hogy felvilágosítást adjanak a kutatóintézet munkájáról és tájékozódjanak az ökológiai termékek termelői csoportban történő értékesítési lehetőségeiről.

„Sok gazdálkodónak nagy terhet jelent egyedül kilépni a piacra, és a gazdasága mellett nem jut ideje és ereje piacfelméréssel, marketinggel, hathatós értékesítéssel foglalkozni” – nyilatkozta Földi Mihály kutatási referens. „Sokan a megfelelő mennyiséget sem képesek előállítani, amellyel akár a külföldi piacon, akár a hazánkban értékesítő áruházláncoknál labdába rúghatnak, ezért fontos az önszerveződés” – tette hozzá.

A találkozónak aktualitást adott az is, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott, termelői csoportoknak szánt támogatás az idén lezárul. Az elérhető támogatásokról, valamint a piaci lehetőségekről Barta Istvántól, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztály Termelői Szerveződések Osztálya munkatársától értesülhettek az egybegyűlt gazdák.

Forrás: Duna Összeköt Egyesület, teol.hu

Cikk megosztása