A Családbarát munkahely pályázat már 2000 óta létezik, ám jelentősége és rangja alapítása óta megkopott. A kormányzat két fő törekvésével - a családok erősítésével és az értékteremtő munkahelyek létrehozásával - összhangban a 2012-es, megújult pályázat legfontosabb célja az volt, hogy a családi életet összehangolja a munkahellyel. Összesen kilencven pályázó közül választották ki azt a huszonhármat, köztük kis, közép- és nagyvállalatokat, valamint költségvetési szerveket, amelyeknek az Emberi Erőforrások Minisztériumában Soltész Miklós államtitkár adta át a díjat.

A pályázat benyújtásakor a munka és a magánélet összehangolására törekedett a Goldmark Károly Művelődési Központ is. Sok jó ötlettel segítik a munkavállalókat abban, hogy könnyebben találják meg a számukra is fontos összhangot. Csengei Ágota igazgató figyelemmel kísérte a jó munkahelyi légkör kialakítását, amit kirándulások, közös karácsonyi összejövetelek, sportnapok is bizonyítanak. Az intézménynek már egy éve van családbarát intézményi politikája. A címmel járó egymillió forintból előadás-sorozatot szerveznek a gyermeknevelésről, csapatépítő és kommunikációs képzésen vesznek részt a dolgozók, valamint az egészséges életmódot is szeretnék segíteni sporteszközök vásárlásával.

A tapolcai önkormányzat költségvetési szervezetként nyerte el a Családbarát munkahely címet és az azzal járó egymillió forintos vissza nem térítendő, száz százalékos támogatást sport- és kulturális program céljára. A tervek szerint az összegből az önkormányzat és a gazdasági társaságok dolgozói, valamint családtagjaik, közel kétszáz fő részére szerveznek programot. A Téltemető rendezvénnyel összekapcsolva családi sportdélelőttöt szerveznek, továbbá családi filmvetítés és jelmezes karnevál szerepel a tervek között.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, www.zaol.hu, www.veol.hu

Cikk megosztása