Rompos Patrícia zenetanár immár négy éve tart Ringató foglalkozásokat Tapolcán a három év alatti gyerekek és szüleik részére. Fontosnak tartja, hogy az édesanyák higgyenek benne: saját éneklésük, mondókázásuk lelki táplálékul szolgál kisgyermekük számára, és ne féljenek énekelni, hanem leljék örömüket a dalban, közös játékban.

A Ringató foglalkozások célja, hogy a kismamák megtanuljanak egy könnyen énekelhető, de a kodályi elvekhez híven zeneileg értékes dalanyagot, és ismerkedjenek meg a magyar mondókákkal, játékokkal. A foglalkozások oldott légkörében az anyukák jó mintát kaphatnak a legkisebb gyerekek zenei nevelésének a lehetőségeire, néhány módszertani tudnivalóra tehetnek szert, és gyermekeikkel együtt fejlődhet zenei hallásuk, ritmusérzékük. A foglalkozások hatására a szervező reményei szerint a szülők otthon is szívesebben énekelnek gyermekeiknek, ezzel felkeltve a kicsik érdeklődését és kedvet ébresztve bennük az önkéntes utánzásra, akik már korán érzékennyé, fogékonnyá válhatnak a népzenére.

A fél órás foglalkozások tartalma előre tervezett, de rugalmasan alkalmazkodik az adott helyzethez. A dalokat, mondókákat sokat ismétlik, így az édesanyák könnyen megtanulják azokat. „Mindig élő énekszó, pár perces hangszerjáték csendül fel, zenei felvételeket nem hallgatunk, kerüljük a gyerekslágereket is” – mondta Rompos Patrícia. A tanítás nem a kicsiknek, hanem szüleiknek szól, így nincs alsó korhatár, a gyerekek pedig szabadon játszhatnak a foglalkozások közben.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása