Közzétette a kormány, melyik az a társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett negyvenhét térség, ahol úgynevezett szabad vállalkozási zónát alakítanak ki. Ugyan a kijelölt járások jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, két Jász-Nagykun-Szolnok megyei terület is felkerült a listára.
A kunszentmártoni és a tiszafüredi járásban összesen tizennyolc települést érint az intézkedés. A Tiszazugban Cibakháza, Cserkeszőlő, Csépa, Kunszentmárton, Nagyrév, Öcsöd, Szelevény, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszakürt és Tiszasas, a füredi térségből pedig Nagyiván, Tiszaderzs, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszentimre és Tiszaszőlős válhat vonzóbbá a vállalkozások számára.

Erre azért is lenne óriási szükség, mert – mint ahogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár fogalmazott – a hosszú évek, sőt évtizedek óta hátrányos helyzetben lévő térségek felzárkóztatására irányuló eddigi intézkedések kevésnek bizonyultak, új módszereket kell találni.

„A szabad vállalkozási zónák kialakítása komoly eredményeket hozhat. A kedvezmények több részből állnak majd: az első a főleg fejlesztési célú beruházásokhoz kapcsolódik, a másik pedig az adópolitikai rendszerhez. Azok a vállalkozások, amelyek a szabad vállalkozási zónákban százmillió forint feletti beruházást hajtanak végre, jelentős fejlesztési adókedvezményeket kaphatnak” – mondta az államtitkár.

A kunszentmártoni és a tiszafüredi területen is nagy várakozásokkal tekintenek a jövőbe. „Mindenképpen jó és hasznos, hogy mi is beletartozunk a szabad vállalkozási zónába” – mondta Csőke Kálmán, aki autókereskedést működtet Tiszafüreden. „Ebben a térségben nagyon kevés fejlesztés valósult meg az utóbbi években, talán most fellendülhetnek a beruházások. Nálunk éppen folyamatban van egy ilyen nagyságrendű építkezés és nagyon remélem, hogy már ez után is megkaphatjuk az ígért kedvezményeket. Egy-egy vállalkozásnak óriási segítséget jelentenek az ilyen engedmények, hiszen manapság már az is nagy dolog, ha a meglévő dolgozóinkat meg tudjuk tartani, hát még ha létszámbővítésre is sor kerülhetne” – tette hozzá a füredi cégvezető.

„A szociális hozzájárulási adókedvezménnyel három évig ugyancsak komoly kedvezmények vonatkoznak az új munkahelyekre. Egészen pontosan úgy néz ki, hogy az első két évben a huszonnyolc százalék helyett nulla százalékot, a harmadik évben pedig tizennégy százalékot kell majd fizetni” – vázolta az elképzeléseket az államtitkár. Czomba Sándor azt is kiemelte, hogy a szóban forgó térségekben munkahelyteremtő beruházásba fogó cégek számára további forrásokat biztosítanak, amelyekre pályázni lehet majd.

A Tiszazugban egyedül Kunszentmárton rendelkezik ipari parkkal, amelyet vétek lenne kihasználatlanul hagyni, és bár ez a térség hazánk egyik leghátrányosabb területe, ebből előnyt is lehet kovácsolni a most kialakított zónákkal. Az ipari parkban egyelőre csak két külföldi cég működik, annak ellenére, hogy itt a legolcsóbb a teljesen közművesített telek bérleti díja, mindösszesen 1500 forint négyzetméterenként. Az adókedvezményeket is biztosító szabad vállalkozási zónák kialakításával talán mások is kedvet kapnak a betelepüléshez.

Forrás: Tiszazug LEADER Nonprofit Kft., szoljon.hu

Cikk megosztása