Február 1-jén Pápára látogatott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) Veszprém megyei tagszervezetének, valamint a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumnak (PGSZKIK) a hagyományos mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai konferenciájára, valamint az ezzel együtt tartott MAGOSZ küldöttgyűlésre kapott meghívást. A PGSZKIK tagintézményében tartott konferencia előtt a miniszter Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel és Áldozó Tamás polgármesterrel tanácskozott. A rendezvényen Fazekas Sándor bemutatta az új földtörvény legfontosabb elemeit a jelenlévőknek, szólt a helyi értékesítés-feldolgozás, a piacnyitás szabályozásának egyszerűsítéséről, hazánk mezőgazdasági exportjának növekedéséről és az agrárszakképzés javításáról, valamint a hungarikumok sorsának rendezésére és az agrárkamarai rendszer fontosságára is kitért.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a hazai mezőgazdaság jövőjéről szóló előadásában kifejtette: a cél, hogy versenyképes birtoktestek és vállalkozások jöjjenek létre Magyarországon. El kell érni, hogy hazai kézben maradjon az agrárium által termelt haszon, és ne a külföldi tulajdonú multik élvezzék a mezőgazdaságból származó bevételeket.

A konferencián Győrffy Balázs pápai polgármester, a MAGOSZ megyei szervezetének elnöke a Magyar Agrárkamara átmeneti elnökeként tartott tájékoztatót a kamarai regisztrációról és a választások jelentőségéről. Mint mondta, az új agrárkamara erős, egységes és korszerű köztestület lesz, amely a hazai agrárium támogatására jön létre és kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra. Hangsúlyozta, hogy a magyar agrár- és élelmiszergazdaság, valamint a vidék történelmi léptékű átalakulás előtt áll, hiszen az új agrárkamara komoly érdekképviseleti erőt jelent majd. A kötelező regisztrációval kapcsolatban elmondta, eddig országosan mintegy 190 ezer érvényes regisztráció érkezett. A választásokat február 1. és 21. között, az új köztestület alakuló ülését pedig március 9-én tartják. Az elnök mindenkit a szavazásokon való részvételre buzdított, hogy aktívan részt vehessenek az új agrárkamara jövőjének kialakításában.

A rendezvény végén sajtótájékoztatót tartottak az előadók részvételével. Ezen Fazekas Sándor elmondta, a Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy az összes értékes agrárképzést folytató intézményt a tárca tartsa fenn a jövőben. „Arra készülünk, hogy ezeket az iskolákat átvegyük. Jelenleg az előzetes egyeztetések folynak, az a célunk, hogy tiszta profilú intézmények legyenek, gyakorlati oktatással, megfelelő tanterülettel. Célunk tehát a hagyományos agrárképzés visszaállítása” – fogalmazott a miniszter. Jelenleg 18 iskola van a tárca tulajdonában, és becslése szerint 40-45 intézmény tudná lefedni az országot. „Egyelőre a tárgyalások előtt vagyunk, a vegyes profilú intézményeknél konkrétan meg kell vizsgálni, hogy milyen arányt képviselnek az egyes képzési irányok, de bízom benne, hogy a pápai iskolának is lesz kellő helye és szerepe” – mondta Fazekas Sándor.

Forrás: Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, papa-ma.hu

Cikk megosztása