A Veszprém megyei Bazsi önfenntartó képességét is erősítette több ezer fiatal almafa termése 2012-ben. A mintegy négyszáz lakosú település polgármestere, Szentes László elmondta, az alma és szőlő feldolgozására is alkalmas közösségi létesítmény üzemelése igazolta az előzetes elvárásokat. Nagyon finom, mindenféle vegyszertől mentes alma- és szőlőlé készült a helyi összefogással kialakított feldolgozó üzemben.

„Tíz évvel ezelőtt úgy vette át a mostani képviselő-testület az irányítást a faluban, hogy gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni mindent. Nem volt egy normális önkormányzati iroda, egy középület, minden romokban hevert. Eszközeink, szerszámaink, gépeink sem voltak, amelyekkel egyáltalán érdemi munkát végezhettünk volna. Az összefogás ereje azonban eredményt hozott, megújult a művelődési házunk, a ravatalozónk, aztán új közösségi létesítményt avattunk könyvtárral, orvosi rendelővel, az önkormányzat működtetésére alkalmas helyiségekkel. Megszépültek a köztereink, útjaink. A közszolgáltatások megfelelő színvonalra emelése után viszont már azon kezdtünk el gondolkodni, hogy a megszépült településen mivel lehetne itt tartani az embereket, a fiatalokat, miből lehetne hosszabb távon is helyben megélhetést biztosítani „- meséli a polgármester.

„Hat, hét évvel ezelőtt körvonalazódott bennünk, bennem és a testület tagjaiban egy helyi gazdaságfejlesztési program elindításának szükségessége. Elsősorban a gyümölcstermesztés hagyományait próbáltuk életre kelteni” - utalt a polgármester többek között az egykor híres, ízletes, Bazsiban termett almára. Az első lépés a helyben honos gyümölcsfajták génbankjának megteremtése volt. Összegyűjtötték a már kihalófélben lévő helyi fajták szaporítóanyagait, majd az ezekből életre keltett csemetéket osztották ki a helyi lakosság körében. Ingyen, mintegy háromezer darabot.

„Már akkor tudtuk, hogy pár év múltán a termés feldolgozása is fontos kérdés lesz helyben. Ezért kerestük a pályázati lehetőségeket egy feldolgozó üzem létesítése érdekében. A terv 2012-ben valósággá vált, felépült a kis üzem, a helyben honos fajták közösségi feldolgozása immár működik. Egyelőre próbaüzemben, de jó tapasztalatokkal megy a feldolgozás a korszerű gépekkel, eszközökkel.” - hangsúlyozta Szentes László. Az együttműködő, érdeklődő lakosok ide hozhatják saját termésüket az önkormányzat által működtetett, de kifejezetten közösségi célokat szolgáló létesítménybe és önköltségi áron, a megfelelő szakmai felügyelet mellett vehetik igénybe a szolgáltatást. Minden termelő saját, minőségi gyümölcslevet kap végül, palackozva, a vonatkozó szabályzók, előírások alapján. Nagyon finom, ízben gazdag alkoholmentes és alkoholos termék is előállítható itt. A helyiek közül egyre többen kapcsolódnak be a tevékenységbe, érezve annak jövőbe mutató lehetőségeit.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása