A dél-alföldi régióban foglalkoztatottak csaknem tíz százalékát alkalmazzák „nagyadózók”, és a nettó társasági adó 31,9 százalékát teljesítik a központi költségvetés felé — mondta Jegyinák Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense. Hozzátette, 2013. január elsejétől a jogszabályváltozások következtében megszűnt a NAV Kiemelt Adózók és Ügyek Igazgatósága. Emiatt a „nagyadózók”, azaz az olyan gazdasági társaságok, melyek adóteljesítménye a besorolást megelőző adóévben elérte vagy meghaladta a 3,25 milliárd forintot, visszakerültek a székhelyük szerint illetékes adóigazgatóságokra.
Ettől az évtől kezdve a „nagyadózók” járulékfizetése helyben történik, ezért a héten a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának és a megyei adóigazgatóságainak vezetése közös találkozóra hívta az érintett cégek képviselőit, vezetőit Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán. A találkozók célja az volt, hogy az adóhatóság segítse a cégek visszailleszkedését a megváltozott adózói környezetbe, az esetlegesen felmerülő problémák, kérdések megoldását lehetőség szerint felgyorsítsák, orvosolják, a zökkenőmentes átállást szavatolják.
Kiderült, Békés megyébe négy cég tért vissza, amelyek a megye nettó árbevételének 12,4 százalékát adják. A megyében foglalkoztatottak mintegy 8,6 százalékát ők alkalmazzák, és a nettó társasági adó 13,9 százalékát teljesítik a központi költségvetés felé.

Forrás: Körös-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása