Sikeres esztendőt tudhat maga mögött a rábaszentmiklósi önkormányzat: voltak közösségi rendezvényeik, működnek civil szervezeteik és a falut is tudták fejleszteni. A falubeliek jó szívvel emlékeznek vissza például a nyári testvértelepülési találkozóra. Lengyel barátaik Krzepicéből érkeztek és vendégül látták a szlovákiai Patonyrét küldöttségét is. A rendezvényre a község másfél millió forintos uniós támogatást nyert.

Németh Szabolcs rábaszentmiklósi polgármester ugyanakkor kiemelte, hogy a helyiek összefogására, segítségére is mindig számíthat a település vezetése. A rábaszentmiklósiak társadalmi munkában építettek temetőjük ravatalozójához külső, fedett részt, majd kifestették a kultúrház nagytermét és konyhát alakítottak ki a polgármesteri hivatal épületében.

A Start közmunkaprogramban kilenc embert foglalkoztatnak: hárman a mezőgazdasági utakat tették rendbe, hatan a községi kertészetben ténykedtek. Négyezer négyzetméteren termeltek zöldségféléket, a terményt a szociális és gyermekétkeztetésben hasznosították, emellett folyamatosan szépítették, rendezték a Marcal partjának környezetét. A polgármester elmondta: a folyó kezd magára találni és a turisták is szép számmal használták ki a lehetőséget.

Az önkormányzat a saját beruházások mellett támogatta az egyházközséget is. Kisebb összeget adtak az Árpád-kori templom felújítására, illetve a templomtéren lévő Szűz Mária-szobor restaurálásához.

Az idei tervek között Németh Szabolcs megemlítette az orvosi rendelő ablakcseréjét, a ravatalozó épületének felújítását és a temető kerítésének javítását. Szeretnének egy buszfordulót is kialakítani a falu központjában. Az elképzelések között szerepel ebben az évben a Lecsófesztivál megszervezése, amelyhez LEADER-támogatást remélnek, az egyházközség pedig szintén ilyen forrásra pályázna.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása