Megnyitották a „Rózsa” címmel meghirdetett pályázat képeiből nyílt kiállítást, valamint díjazták a legjobb beérkezett művek alkotóit június 6-án az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. épületében. A budatétényi intézmény épületének folyosóját általános és középiskolások által rajzolt, festett és különféle egyéb technikákkal készített képek lepték el, amelyek rózsákat ábrázolnak vagy központi szerepet játszik rajtuk a dísznövény.

Több száz pályázat érkezett összesen kilenc iskola tanulóitól, közölte Kolláthné Hollóssy Rita, a társrendező Budatétényi Polgári Kör elnöke, így a szervezők bőven válogathattak az alkotások közül, és számos tanulónak adhattak át okleveleket. Emellett az induló iskolák képviselői is kaptak elismerésként a dísznövénykutató intézet által nemesített rózsatöveket. Kasztovszky Zoltán igazgató elmondta: reméli, hogy a virágok sok örömöt okoznak majd új tulajdonosaiknak.

Tar Gyula, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet igazgatóhelyettese örömét fejezte ki a pályázók nagy száma miatt, és üdvözölte a kiállítás ötletét. Kiemelte, hogy hazánk európai uniós társfinanszírozású vidékfejlesztési programjában is fontos szerepet játszik a kertészet támogatása.

A gyümölcs- és dísznövénykutató intézet június 7-én délután fél 6-kor újabb kiállítás megnyitójával, az ÁRTÉR Művészeti Egyesület szabadtéri szobortárlatával várja az érdeklődőket, majd ezt egy nappal később, délelőtt 10 órakor a „Budatétényért Emlékérem” posztumusz átadása követi Márk Gergely rózsanemesítő részére.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása