Május 29-30-án a Nógrád megyei Legénden tanácskoztak a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referensei. A két napos rendezvényen a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) vezető munkatársai tájékoztatták a megyei referenseket a vidékfejlesztés aktualitásairól, illetve a megyei referensek műhelymunkán vitatták meg a Hálózat fejlesztésére vonatkozó elképzeléseiket.

Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési Főosztályának osztályvezetője előadásában tájékoztatást adott a kormányzati elképzelésekről és az azok megvalósulását segítő futó és tervezett programokról. Prezentációját követően kérte a megyei referenseket, hogy a vidékfejlesztést egy komplex területként kezeljék és a hálózati tagoknak ezt a személetmódot mutassák be.

Nagy Dénes, az MNVH Tanácsának tagja, népi építészeti szakember elmondta, a vidék megújításánál figyelembe kell venni, hogy épített örökségünk úgy újuljon meg, hogy a fizikai megmaradás, megújulás a szellemi örökség megmaradását is segítse. Erre olyan jó példákat mutatott be, ahol a megújult épített örökség közösségi színtérként működik.

Tar Gyula, a NAKVI igazgató-helyettese műhelymunkán gyűjtötte össze a megyei referensek által összegyűjtött tapasztalatokat. A munka során kiderült, hogy a referensek jelentős hálózatot építettek ki az elmúlt négy hónap alatt, és a vidékfejlesztés helyi szereplői folyamatosan jelzik a referensek felé igényeiket, problémáikat.

A vidékfejlesztő szakemberek meglátogatták a Nógrád megyei Bokor településen működő HIKSZ Kft. telepét, ami követendő minta lehet az állattenyésztéssel foglalkozók számára. A cég mintegy 2000 juhot tartó juhászatot működtet és vidékfejlesztési források segítségével fejőházat, tejfeldolgozót, valamint sajtüzemet alakított ki. A település teljes lakosságának több mint tíz százalékát foglalkoztató szervezet prémium kategóriás termékeket állít elő, de bárányt és gyapjat is értékesít.

A referensek a két napos programban hosszabb időt biztosítottak arra, hogy minden referens bemutathassa, a megyéjében milyen példaszerű programok valósultak meg, milyen mintaértékű folyamatok zajlanak, mivel a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatnak kiemelt feladata a jó gyakorlatok felkutatása és bemutatása. A bemutatott példákról a referensek saját megyéjükben be fognak számolni a fejleszteni akaró, nyitott gondolkodású vidékfejlesztési szakembereknek.

Kaszás Veronika, az MNVH referense elmondta, hogy a Hálózat projektötleti felhívásai idén még több alkalommal elérhetőek lesznek, és nagyon jó lehetőséget biztosítanak a vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezeteknek arra, hogy kisléptékű fejlesztéseiket támogatással valósítsák meg. A felhívás segítségével rendezvényszervezésre, ismeretátadás megvalósítására, szakmai kiadvány kiadására lehet forrást lehívni. Kiemelte, hogy a megyei referensek munkájának sikere mérhetővé vált, hiszen a korábbiakhoz képest sokszorosára nőtt a projektötleti nyilvántartásba vételüket kezdeményező szervezetek száma.

Forrás: Gyebnár Péter
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
Békés megyei referens

Cikk megosztása