A Studium Generale program költségét helyi vállalkozások és cégek biztosítják, az oktatást helyi középiskolai tanárok és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (SZTE-MGK) adjunktusa vállalta. A felsőfokú előkészítő képzésre helyi középiskolákba járó harmadik és negyedik osztályos diákok, valamint vidéken tanuló szentesiek jelentkezhettek. A legtöbb diák a gimnáziumból és a közgazdasági szakközépiskolából jelentkezett. Összesen 120 gyerek adta be felvételi kérelmét, közülük többen két tantárgyból is.

A programot vezető Tóth Tibor elmondta, hogy a jelentkezőket 11 csoportba osztották és legtöbben a középszintű matematikai felkészítést igényelték, ezért itt három csoportot is indítanak. Fizika, kémia, gazdasági alapismeretek, felsőfokú matematika és angol tárgyakból egy-egy, biológiából két csoport indul. A kis létszámú, 10-15 fős foglalkozások lehetőséget biztosítanak a tudásszint folyamatos nyomon követésére a pedagógus számára.

Az órákat - egy tantárgy kivételével - helyi középiskolai tanárok tartják. A biológiát Lantos Ferenc, az SZTE-MGK adjunktusa oktatja. A kiscsoportos foglalkozások január második hetében kezdődnek egy közös megbeszéléssel az intézményekben. A foglalkozások hétköznap délután, heti kétszer 45 perces órákon folynak, amelyek díja havonta 1200 forint, az a diák azonban, akit felvettek valamelyik felsőfokú oktatási intézménybe és az első évfolyam sikeres teljesítése után beiratkozott a második tanévre, valamilyen támogatás formájában, egy összegben juthat a pénzéhez.

„Ez a félév mindenképp a tapasztalatszerzés éve és a következő tanév lesz az első teljes képzési év” – fogalmazott Tóth Tibor. A résztvevők továbbtanulását is nyomon követik, így azt is, hogy hova adták be jelentkezésüket és sikerült-e a felvételijük.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása