Frissen főtt pörkölttel, édességgel, ajándékcsomagokkal és ruhaneművel várta a sellyei Szociális Háló Egyesület (Szohe) a vajszlói közösségi házában azokat a családokat, akiket két éven át patronált a Mindenre van megoldás című pályázati programban. A kellemes hangulatú összejövetelre tizenegy településről mintegy száznegyven fő érkezett.

„Elégedetten zárjuk a projektet, hiszen a két év során a konzorciumban vállalt feladatként 185 sellyei és környékbeli lakosnak nyújthattunk komoly segítséget olyan gondokra, amelyekkel ők maguk nehezen birkóztak volna meg” – mondja Rideg Lászlóné, a Szohe intézményeinek igazgatója. „A projektbe bevont lakosságra jellemző a munkanélküliség, az elszegényedés, és ebből kifolyólag az elkeseredettség, a mentális hanyatlás. Mindez szervi bajok sokaságát okozhatja. Ezeket a nehéz sorsú embereket megismertettük azokkal a tényezőkkel, amelyek az egészségi állapotukat is nagyban befolyásolják, megmutattuk nekik, hogyan ismerhetik meg jobban önmagukat, a saját képességeiket. Ezzel hitet adtunk nekik, és utat mutattunk a problémák megoldásához” – mutatta be, hogyan segíthet a kezdeményezés az elesetteken.

A program kétéves időtartama alatt rendszeresen tartottak különféle tanácsadásokat és foglalkozásokat. A szervezők azt mondják, ezeken egyértelműen megfogalmazták a résztvevők a problémáikat: a fiatalok például azt, hogy nem látják a szüleiket munkába menni és ez a pozitív példa hiányzik az életükből, a nézeteltérések feloldását gyakran itatja át az indulat, a munkanélküliség miatt pedig hiányzik a férfiak családfenntartó szerepe is. A nehézségeket különféle konfliktuskezelési technikákkal, életvezetési-háztartási tanácsokkal igyekeztek a szakemberek orvosolni. Azokat egészítették ki olyan gyakorlati tanácsok, mint a betegek jogai, hogyan kell egy vállalkozást elindítani, vagy milyen támogatások állnak rendelkezésre ahhoz, hogy valaki messzebbre is el tudjon járni dolgozni, amivel a családját kisegítheti az adósságcsapdából.

„Minden korosztály számára felajánlottuk az önkéntes munka lehetőségét, és elég sokan vállalták” – számolt be az eredményekről Rideg Lászlóné. „Ez több okból jó, hiszen így bekapcsolódnak a közösségi programjainkba, könyvtárba, játszóházba járnak. Ami viszont ennél is fontosabb: az önkénteseinknél a mentális állapot egyértelmű javulását tapasztaljuk” – szemléltette a program hatását az igazgató.

Az Ifjúságért Egyesület „Mindenre van megoldás” című projektje csaknem 60 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg. A kétéves program szegénységben élő egyéneknek és családoknak nyújtott összetett támogatással járult hozzá azok hatékony háztartás-gazdálkodásához, adósságterheik megfelelő kezeléséhez, tartozásaik rendezéséhez - mégpedig úgy, hogy ezzel párhuzamosan a munkaerő-piaci helyzetük is javuljon. A projekt a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint a Szociális Háló Egyesület valósította meg.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Ifjúságért Egyesület

Cikk megosztása