A Baranya megyei városban 2,5 hektáron megépített szolárpark a beépített eszközök és a kivitelezés minősége miatt európai szinten is a legfejlettebb erőművek közé tartozik. A felállított ötven, nagyméretű, napkövető rendszer sokkal hatékonyabb, mint a fix telepítésű berendezések. A megtermelt villamos energiát a hálózatba táplálják. A csaknem 500 kilowatt teljesítményű, megújuló energiát hasznosító létesítmény 250 családi ház éves villamosenergia-igényét képes előállítani.

Az ország legnagyobb naperőműve több mint félmilliárd forintos beruházásban épült, a pénz felét pályázaton nyerte el a beruházó. A számított megtérülési idő 15-16 év, a napelemek teljesítménygaranciája pedig 25 évre vonatkozik. A cég szerint ettől tovább is működnek az elemek, cseréjük attól függ, hogy a következő évtizedekben mennyivel hatékonyabb technológiát sikerül kifejleszteni.

Mint Porteleki Sándor, a beruházó ügyvezető igazgatója elmondta, a terület kiválasztásánál fontos szempont volt a napsütéses órák száma, a közcélú hálózat közelsége, valamint a fogadókészség. Ez utóbbiból Sellye jelesre vizsgázott: a terület előkészítésénél, a problémák megoldásában is támogatta a beruházót.

Nagy Attila, Sellye polgármestere elmondta, a kivitelezési munkákból, a terület előkészítéséből a városban működő vállalkozások is kivették a részüket, ugyanakkor hosszú távon is több embernek biztosít munkalehetőséget a telep részben a működtetéssel, részben pedig az őrzés-védelemmel kapcsolatban.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, bama.hu

Cikk megosztása