Sümegnek gazdag szőlészeti és borászati múltja van, amit szinte teljesen elfelejtettek a második világháború utáni évtizedekben. Most azonban két kertészmérnök, Egly Márk és Magyar Tamás igyekszik feltámasztani ezt a hagyományt. A püspöki palota alagsorában kezdték meg a munkát, amiről tudták, hogy borospinceként működött valamikor. Az épületet még Padányi Biró Márton veszprémi püspök építtette, akinek kedvenc tartózkodási helye volt a Veszprém megyei város.

Az 1980-as évek végén már csak a pince egészen kis része volt látható, a járatokat szeméttel tömték be, így már a kitakarítása is komoly munkát jelentett, a két szakember munkájának eredményeként azonban mára a több száz járatban újra sümegi borok érlelődnek. A látványpincét csak egy üvegajtó választja el a kóstolóhelyiségtől. A fahordókban tárolt borok nagy része vörös, de az ötszáz literes zempléni tölgyhordókban évről évre az Erek nevű olaszrizling-válogatás kap helyet a zweigelt, pinot noir, cabernet és merlot mellett. A vörösborokat házasítás után vagy önmagukban négy-tizennyolc hónap után palackozzák. A tizennyolc darab 225 literes tölgyfahordó kitölti a kézműves pincészet vörösbor-kapacitását. Elsődleges céljuk a jó ivású, a sümegi termőhelyre jellemző borok készítése, amelyek ugyan csak nagyon kis tételben, de 2007-ben kerülhetett először a vendégek poharába. A Palota Pince a nevében is vállalja a kézművességet, a szőlőművelésben és a borkészítésben egyaránt a hagyományokat követik.

A vár oldalában, ahol régen a legjobb borokhoz termesztettek szőlőt, ugyancsak évtizedekig nem műveltek szőlőt. Ezt a hagyományt szintén felújították, és ősi, Európában ismert szőlőket telepítettek, tavaly ősszel már másodszor szüreteltek a területen. A szőlőt nemcsak borkészítésre használhatják, hiszen újra divatos lett a must, amelyet sokféleképpen lehet tartósítani, az éretlen fürtökből pedig saláta ízesítésére való lé készíthető. Két éve gyöngyöző borokkal is elkezdtek foglalkozni, aminek szintén van helyi múltja, hiszen a levéltári adatok szerint Magyarországon először Sümegen készítettek pezsgőt.

A borászat büszkesége a Ramassetter-palack, amelyet először százötven évvel ezelőtt készített a sümegi borászat meghatározó alakja, Ramassetter Vince a palackozó-üzemében. A palack közel kétéves előkészítő munkát követően készült el, a félliteres űrtartalmú, borostyán színű butéliából százötven darabot gyártottak. Az egyedileg, kézzel készített üvegműves remeket egyenként töltik meg a kézműves borászat boraival, és még a dugózása is egyedi: viaszolással zárják le.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása