Több rábaközi polgármester is sikernek könyvelte el a kormány azon döntését, hogy a települések közcélú munkásokat alkalmazzanak. A kormányzati célok teljesülése mellett nemcsak szépülnek a települések, hanem új célok is megjelentek a közcélúak foglalkoztatásában. A hagyományos faluszépítés mellett egyre több helyen termelnek zöldséget a helyi alkalmazottak, de ipari terület kialakításában és a hóeltakarításban is részt vesznek.

A tavalyi év egyik sikertörténeteként értékelte a közmunkaprogramot Barcza Tibor kisbaboti polgármester, ahol három helybéli vett részt a kezdeményezésben. Ők nemcsak a faluban szükséges kertészi feladatokat végzik el, hanem 2,6 hektárnyi önkormányzati területen zöldségeket – burgonyát, káposztát, babot, karfiolt – is termelnek. A terület nagyságát az idei évben az önkormányzat négy hektárra növeli és egyéb fejlesztésekkel is segíti a segélyezésre és eladásra szánt zöldség termelését. „Idén is zöldséget, gyümölcsöt termesztenénk, valamint egy önkormányzati tulajdonú házat alakítunk át tároló- és feldolgozó-helyiséggé” – mondta Barcza Tibor. Utóbbiban savanyítást és esetleg lekvárgyártást is terveznek Kisbaboton. A közcélúak tevékenységéből csak az elmúlt évben félmillió forintos bevételre tett szert a helyi önkormányzat, a hasznot látva pedig idén ezt tovább bővítenék.

Többek közt zöldségtermesztéssel foglalkozik az öt himodi közcélú munkás is, akik a leesett hó eltakarításából veszik ki tevékenyen a részüket. „Kisbaboti kollégámhoz hasonlóan én is sikeresnek és követendőnek tartom a kormány ez irányú kezdeményezését” – mondta Módos Ferenc, a település vezetője, hozzátéve, hogy a zöldség termelése náluk is egyre kiemeltebb szerepet kap. Két éve a helyi konyha számára termelik az alapanyagot, csak tavaly több mint százezres hasznot hozva. Idén a jelenlegi terület nagyságának növelését tervezi a községháza. „A közcélú munkatársak közül kettőt bevonunk a most induló kazán-felújítási programba. Őket két évig foglalkoztatjuk ezen a területen” – mondta a polgármester.

Beledben is foglalkoznak zöldségtermeléssel a közmunkások, ám Jakab Zoltán alpolgármester szerint ez csak az egyik szelete a közcélúak foglalkoztatásának. A településszépítésen és a buszvárók kezelésén felül tavaly már 1,5 hektáron termeltek hagymát, burgonyát és karfiolt. A zöldségek mellett fél hektáron akácost is ültettek a dolgozók, és a helyi temető karbantartása is az ő feladatuk. Az önkormányzat nemrég vásárolt helyben egy csaknem kilenc hektáros ipari területet, ennek gondozása és kialakítása is a közcélú foglalkoztatottakra hárul. Idén az iskolaudvar gyakorlókertjének gondozását is átveszik a közcélú dolgozók, valamint a zöldségtermelést is növelni szeretnék.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása