2012 őszén az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott LEADER-támogatással készült el a Tápió-mente hatodik autentikus népzenei hanghordozója, Tóalmás legszebb népdalait tartalmazó kiadványa „Sej, szép Tóalmás” címmel. A CD anyaga a XX. század első felében megtalálható helyi dalok, balladák, rabénekek, summás és szerelmes dalok, a paraszti, a lakosság életéről szóló népdalok. Ezeket Szekeres Józsefné Tóth Erzsébet őrizte meg és szerencsére rögzítették is: első alkalommal az Erzsi néni által vett készüléken a hetvenes évek elején, majd 1974-ben Manga János, a Zenetudományi Intézet munkatársa vette fel a szebbnél-szebb tóalmási népdalokat.

Borsai Ilona népzenekutató rádióműsorában is többször szerepelt szülőfalujának dalaival Erzsi néni, így a Zenetudományi Intézet és az egész ország felfigyelhetett az énekesnő hangjára, Tóalmás népdalaira. Saját felvételeivel együtt közel 600 népdalt rögzítettek, ami az egész Kárpát-medencében egyedülálló.

Tavaly szeptemberben ünnepelte 90. születésnapját Szekeres Józsefné, aki stúdióba vonult Terék Józseffel és barátaival együtt, hogy elkészítsék Tóalmás népzenei CD-jét, visszaadva ezzel a településnek azt a népdalkincset, amelyet szinte már mindenki elfelejtett arrafelé, és amelyre már csak a legidősebb generáció emlékszik.

Erzsi néni kiemelkedően magas értéket őrzött meg községe kulturális életében, fejlődésében, ennek tiszteletére pedig Tóalmásért Emlékéremmel tüntette ki a Pest megyei helyiség önkormányzata.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, tapiokultura.hu

Cikk megosztása