Több kisebb-nagyobb beruházást is végrehajtottak 2012-ben a Győr-Moson-Sopron megyei Maglócán, amelyekhez pályázatokon nyertek támogatást. Befejezték például az önkormányzat épületének felújítását. A rekonstrukciót már korábban elkezdték, 2012-ben LEADER-támogatással az akadálymentesítést oldották meg, illetve a külső tatarozást végezték el: szigeteltek és festették az épületet. A hátrányos helyzetű falvak felzárkóztatására létrehozott alapból kétmillió forintot kapott az önkormányzat. Ebből a pénzből a községi kisbusz garázsát tették rendbe: új tetőt raktak fel, és kívül-belül felújították az épületet.

Blága Tibor, Maglóca polgármestere úgy véli, jelentős esemény volt a településen az idei falunapi és búcsúi rendezvény, amelynek megszervezéséhez szintén az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával, LEADER-forrásból kaptak segítséget. A rendezvényre az elszármazottak közül is sokan hazalátogattak és a közösség összetartozása is erősebbé vált. A polgármester örömmel számolt be arról, hogy a falu lélekszáma túllépte a százat, egy beköltöző családjuk is akadt tavaly.

„Pénzügyi helyzetünk most stabilnak mondható, ráadásul a községháza felújításának utolsó pályázati részletét még meg sem kaptuk. Nagy dolog már az is, hogy a felújítások, fejlesztések ellenére nincs hitelünk” – mondta Blága Tibor. „Igyekeztünk is elkerülni a bankokat, ezért az ésszerű, takarékos gazdálkodásra törekedtünk. Kisebb elképzeléseink vannak, melyeket szeretnénk majd megvalósítani. Elsősorban a környezet csinosítása, karbantartása a feladatunk, hogy a helyiek jól érezzék magukat lakóhelyükön, illetve hogy lehetőleg minél többen válasszák új otthonuknak Maglócát” – tette hozzá a faluvezető.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása