Oroszországban igény volna a jó minőségű magyar mezőgazdasági termékekre, ezért Magyarországnak érdemes lenne újra kelet felé nyitnia: ebben határozottan egyetértettek az Orosz Föderáció három nagy agráregyetemének vezetői Kaposváron, amikor öt évre szóló együttműködési megállapodást írtak alá a Kaposvári Egyetem rektorával.

Szávai Ferenc az ünnepélyes aláírás alkalmával hangsúlyozta: a Kaposvári Egyetem egyik leggyengébb pontja, hogy ugyan hatalmas tudásbázissal rendelkezik, ám ehhez nincs megfelelő számú nemzetközi hallgatósága. „Számuk most 30 körüli, s az egészséges az volna, ha ez több százra nőne” – mondta a rektor. „A hallgatói, illetve oktatói csereprogramok mellett ugyanakkor a közös kutatási területek felkutatása is elsődleges célunk orosz partnereinkkel” – hangsúlyozta Szávai Ferenc.

„Az egyik célterület az együttműködés kiszélesítése az állattudományi karral” – mondta az ünnepélyes aláírás alkalmával Szergej Nyikolajevics Volkov, a moszkvai Nemzeti Földgazdálkodási Egyetem elnök-rektora. „A magyar mezőgazdasági termékek piacképességét szeretnénk növelni, hiszen Magyarország egykor ellátta Oroszországot rendkívül jó minőségű, magas színvonalú élelmiszeripari termékekkel. Mostanra sajnos változott a piac: nem magyar termékeket fogyasztunk, hanem más országokból, például Törökországból, valamint Ázsiából származókat. Szeretnénk, ha ismét sok magyar élelmiszeripari termék jelenne meg az orosz piacon, és nem csak az ár miatt, a lényeg a minőség” – hangsúlyozta az elnök-rektor.

Valerij Csumakov, a Moszkvai Állami Agrármérnöki Egyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese ugyancsak azt hangoztatta: Magyarországnak nemcsak nyugatra kellene exportálnia, hanem keletre is. A most aláírt megegyezés ezt is elősegítheti. „Ezen kívül szeretnénk hallgatókat küldeni a Kaposvári Egyetem takarmányozási és élelmiszerbiztonsági mérnök mesterképzésére” – tette hozzá a rektorhelyettes. „Az agrártudományok fontos része a takarmányozás, de az ár, a minőség sok mindentől függ: a gépek használatától, a technológiától, a táp minőségétől, az arányoktól. E területeken is szeretnénk, ha tapasztalatokat szereznének hallgatóink” – indokolta az együttműködés fontosságát a rektorhelyettes. „A mi egyetemünk inkább technikai fejlesztésekkel foglalkozik, amelyek a mezőgazdasági munkát segítik elő, ilyen eszközöket, gépeket, műszaki cikkeket fejlesztenek. Ezen kívül mindkét egyetem profiljában erős az agrármérnök-tanári képzés, nagy hagyományai vannak mindkét intézményben, így ezen a téren is sikeres együttműködés valósulhatna meg” – vázolta a terveket Valerij Csumakov.

Jurij Mazajszkij
, a Ryazanyi Állami Agrártechnológiai Egyetem Mescserszkij Tudományos és Technológiai Központjának igazgatója azt emelte ki, hogy a két egyetem nagyon hasonló éghajlatú területen helyezkedik el, hasonló környezetvédelmi problémák jelentkeznek a két városban és környékén, így ez lehet tehát a két egyetem közti közös kutatási terület.

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora további együttműködés lehetőségét is felvetette például török társintézményekkel, nyugat-balkáni országokkal. A negyedik irány Hollandia és a német nyelvterület lenne.

A megállapodások aláírása után kampuszviziten ismerkedtek az orosz egyetemek vezetői kaposvári partnerintézményükkel, majd a Kaposvári Egyetem által szervezett, a nyáron megvalósuló orosz nyelvű nyári egyetem témája is szóba került a felek közt.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu

Cikk megosztása