A tavalyi év végén Bajánsenyén találkoztak és tartottak közös testületi ülést a Vas megyei település és a szlovéniai Hodos község önkormányzatának képviselői. Az együttes tanácskozás hagyománya az európai uniós csatlakozás után alakult ki, célja pedig az, hogy évente értékeljék a községek közötti együttműködés eredményeit.

Az ülésekre meghívást kapnak a települések intézményeinek, egyesületeinek és civil szervezeteinek vezetői, képviselői is. Az összejövetelt évente váltott helyszíneken, hol Hodoson, hol Bajánsenyén tartják. A 2012-es rendezvényt a házigazdák nevében Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere nyitotta meg. A település vezetője a vendégek köszöntése után arról szólt, hogy szerencsés helyzetben vannak, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan 2012-ben is volt bőven közös program, így van miről beszámolni. A tavalyi év sikertörténete mindenképpen a közös májusfaállítás és -kitáncolás volt. A szervezők minden várakozását felülmúló volt a résztvevők száma ezeken az eseményeken. Nemcsak a két községben lakók, hanem távolabbi vidékeken élők is programul választották ezeket a rendezvényeket. Az őszi szüreti felvonulás hangulata is megváltozott, mióta a hodosiak is bekapcsolódtak a szervezésbe.

A már hagyományos együttműködési formák mellett egy-két újdonságot is kiemelt a polgármester. Ilyen volt például a Kis-hegyen tartott majális és főzőverseny, az augusztusi falunap, vagy a Hodoson december 27-én nyílt adventi kiállítás és vásár. Ezeken a kisebb eseményeken is kölcsönösen vesznek részt a falvak lakói, illetve szervezetei.

Bunderla Rudolf, Hodos polgármestere arról beszélt, hogy büszkék a közösen elért eredményekre. Felhívta a figyelmet a sport területén kialakult kapcsolatokra, mint például a közös gleisdorfi (Ausztria) labdarúgó turné, a kerékpártúra, vagy éppen a két község egymás elleni focimérkőzései, amelyek mind-mind emlékezetes pillanatai voltak a 2012-es esztendőnek. Hodos polgármestere külön kiemelte és megköszönte Ábrahám Borisznak, a Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség vezetőjének a programok szervezésében és lebonyolításában végzett munkáját.

A folytatásban Pappné Balogh Ágnes, a bajánsenyei művelődési ház vezetője és Ábrahám Borisz a 2013-as év programjainak tervezetét ismertették a jelenlévőkkel a februári húshagyó keddi farsangi mulatságtól kezdve az Őrségi Vásár helyi rendezvényein keresztül a decemberi jótékonysági napig. A két településen élők különös gondot fordítanak arra, hogy egymás nemzeti ünnepein képviseltessék magukat.

Az együttes testületi ülés befejezéseképpen Györke Gyula tájékoztatta a hodosi vendégeket a hazánkban január 1-jétől bevezetett változásokról. A polgármester részletesen beszélt a járási rendszer felállításáról, a közös önkormányzati hivatalok alakításáról és a közoktatást érintő kérdésekről. Történjék azonban bármi, jövőre is lesz közös testületi ülés Hodossal, fejezte be a település vezetője. A tanácskozás résztvevői ezután megtekintették a bajánsenyei helytörténeti kiállítást, majd közös vacsorán vettek részt.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, rabavidek.hu

Cikk megosztása