Január 12-én újra élelmiszersegély-csomagokat osztott Sávoly képviselőtestülete. Az Európai Unió által finanszírozott élelmiszersegély-programot Magyarországon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hajtja végre. Az élelmiszerek kiosztásában jelentős munkát vállal a programban résztvevő közel 2600 település önkormányzata is, de a résztvevők körének bővítése érdekében az MVH további települések jelentkezésére is számít.

Magyarországra 2006 óta érkezik uniós élelmiszersegély. A programban olyan rászorulóknak osztanak ki élelmiszert, akik jövedelmi viszonyai a Központi Statisztikai Hivatal által kialakított létminimumértékek közelében vannak. Az országos programban az európai uniós forrásból közbeszerzési eljárást követően előállított élelmiszereket az MVH-val szerződött segélyszervezetek juttatják el a magyarországi rászorultak részére. A legnagyobb mennyiségben gabona alapú termékeket, így lisztet, száraztésztát és kekszet osztanak szét, de a segélyből részesülők kristálycukrot is kapnak.

Sávolyon a tavaly novemberi igénylés alapján a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából összesen több mint 1100 kilogramm élelmiszert, benne 755 kilogramm lisztet és 27 kilogramm instant tésztát osztottak ki. Az Ökumenikus Segélyszervezet nyolcadik éve vesz részt az EU-élelmiszersegély programban, amellyel tavaly összesen 3500 tonna adományt juttatott el 450 település mintegy 700 ezer rászorulójához.

Forrás: Vidékünk a Jövőnk Szövetség, savoly.hu

Cikk megosztása