A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Nkft. LEADER pályázaton nyert forrás felhasználásával elkészíttette és bemutatta a világ legnagyobb részletességű légitérképét. A minden eddigi repülőgépről és műholdról készített felvételnél nagyobb felbontású képen az épületek, a fák és az emberek részletességét látva tényleg egy tudományos fantasztikus filmben érezheti magát a szemlélő. Az eljárás áttörésnek tekinthető a földmegfigyelési, térképészeti felvételek szempontjából.

„A világrekorder légifotó-térképen (ortofotón) szereplők beleegyeztek a fényképezésbe, hiszen előre lehetett számítani az arcok felismerhetőségére” – mondta el Bakó Gábor, a felvételeket készítő cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban előzetes kísérleteket is végeztek: a hihetetlen felbontású légi felvétel elkészítését sokéves kutatómunka, saját szenzorok és speciális légi fényképezési eljárás kidolgozása tette lehetővé. „Lelkes csapatunk 2006-óta foglalkozik egy ilyen nagyfelbontású felvétel elkészítésének ötletével. Rengeteg akadályt leküzdve, a világon először értük el nagysebességgel haladó repülőgépről fél cm-nél is részletesebb, „szubpixeles” fotómozaikot” – jelentette ki az ügyvezető.

A légifénykép-felvétel a Katonai Emlékparkot ábrázolja. „A felvétel attraktivitása jól hangsúlyozza a parkot létrehozó és fejlesztő Honvédség és Társadalom Baráti Kör célkitűzését, a honvédelem eszmeiségének fontosságát” – emelte ki Görög István, a Katonai Emlékpark Nkft. ügyvezetője. „ A felvétel jól adja vissza a hazánk egyik legszebb táján elhelyezkedő park rendezettségét, a látogató iskola közel 200 fő diákjának fegyelmezett tevékenységét” – tette hozzá.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, fehervartv.hu

Cikk megosztása