Január 13-án, Pápán, a doni áttörés 70. évfordulójáról emlékeztek meg. A hatalmas veszteséggel járó háborús katasztrófa emlékére rendezett ünnepségen országgyűlési képviselők, Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Viczai Zoltán alezredes, a pápa katonai repülőtér képviselője és a város képviselőtestületének tagjai vettek részt.

A Pápai Huszáregyesület és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által közösen szervezett rendezvény a huszáregyesület tagjai verses-zenés összeállításával kezdődött, majd Kékesi István, Csót polgármestere idézte fel a keleti fronton végbement tragikus eseményeket. Elmondta, hogy a 200 ezres seregből több mint százezren soha nem térhettek haza. „Emlékezzünk az iszonytató kínok közt leírhatatlan fájdalmakkal küzdőkre, akik szinte még alig élve, reményekkel és vágyakkal teli léptek át az egyirányú ajtón. Hajtsunk fejet előttük, akiket a háború pokla, az emberi aljasság, az erőszak fosztott meg életüktől” – szólított fel Kékesi István. A szónok az emlékezés fontosságát hangsúlyozta: „Emlékezzünk nemcsak arra, ami szép volt, de arra is, ami kegyetlenül nehéz volt az életében azoknak, akiknek nincsen már arcuk, hangjuk, és nem látják az égő gyertyák lángját, hiszen ők maguk azok a lángok.”

A beszédet követően az emlékezők elhelyezték a kegyelet virágait a II. világháborús emlékműnél, majd a díszsortűz és a Szózat közös eléneklése után a közösség mécsesgyújtással rótta le tiszteletét a hősök emléke előtt.

Forrás: Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, www.papa.hu

Cikk megosztása