A munkanélküliek mezőgazdaságon keresztüli foglalkoztatása a hátrányos helyzetű településeken, a helyi termék keresletének és piaci szerepének erősítése a célja a Kapos Aranya Szociális Szövetkezet programjának, amely több mint 41 millió forint európai uniós támogatást kapott. A projekt záró rendezvényén mutatták be azt a gyümölcslégyártó gépsort, amellyel első körben napi csaknem ezer liter gyümölcslevet állítanak majd elő.

Szabó Lászlóné, a Kapos Aranya Szociális Szövetkezet elnöke elmondta: „a projekt azzal indult, hogy a térségből kiválasztottak hét hátrányos helyzetű, munkát kereső és dolgozni akaró embert, akik öt hónapos hűtőházi, illetve feldolgozóipari képzést kaptak.” Ezután tíz hónapig foglalkoztatták őket, ahol az elméletben tanultakat gyakorolhatták.

„A projekt részeként piackutatást és piacszervezést is végeztünk” – tette hozzá Szabó Lászlóné. „Ennek eredménye azt mutatta, hogy egyre nagyobb igény van az egészséges, valódi gyümölcsből készült italokra. Terveink szerint a nagy kereskedelmi cégek kihagyásával elsőként a megye kisboltjait célozzuk meg, de a későbbiekben, ha nagyobb kapacitással bírunk, a helyi termék piacokon, illetve az iskolákban is szeretnénk megjelenni” – fogalmazott. A piackutatás a bérfeldolgozásra is kiterjedt, mivel a térségben mintegy 900 hektár gyümölcs van, és – mint kiderült – erre a szolgáltatásra is lenne kereslet.

Bogdán Imre szenyéri, valamint Szijártó Henrik böhönyei polgármester a programban érintett települések részéről beszélt a kezdeményezésről. Szijártó Henrik kihangsúlyozta: „a magyar terméknek szabadságharcot kell vívnia, hogy a termelés hatékony, gazdaságos és minőségben is versenyképes legyen a piacon. Ehhez tudatos vásárlás is kell, hogy az emberek a helyi termékeket keressék, s az egészségesség szempontjából is válasszanak.”

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Somogyi Hírlap

Cikk megosztása