Több ezer fiatal almafa termése gyarapította a mintegy négyszáz lakosú Bazsit 2012-ben, ami az itteni közösség önfenntartó képességét is erősítette, mondta el Szentes László polgármester. Az alma és szőlő feldolgozására helyi összefogással egy kis üzemet is létrehoztak, amely igazolta az előzetes elvárásokat, és amelyben nagyon finom, mindenféle vegyszertől mentes alma- és szőlőlevet tudnak készíteni. A beruházást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával LEADER támogatás tette lehetővé.

„Tíz évvel ezelőtt úgy vette át a mostani képviselő-testület az irányítást a faluban, hogy gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni mindent. Nem volt egy normális önkormányzati iroda, egy középület, minden romokban hevert” – mesélte Szentes László. „Eszközeink, szerszámaink, gépeink sem voltak, amelyekkel egyáltalán érdemi munkát végezhettünk volna. Az összefogás ereje azonban eredményt hozott, megújult a művelődési házunk, a ravatalozónk, aztán új közösségi létesítményt avattunk könyvtárral, orvosi rendelővel, az önkormányzat működtetésére alkalmas helyiségekkel, megszépültek a köztereink, útjaink” – sorolta az eredményeket a polgármester.

A közszolgáltatások megfelelő színvonalra emelése után viszont már azon kezdtek el gondolkodni, hogy a megszépült településen mivel lehetne itt tartani az embereket, a fiatalokat, miből lehetne hosszabb távon is helyben megélhetést biztosítani. „Hat-hét évvel ezelőtt körvonalazódott bennünk egy helyi gazdaságfejlesztési program elindításának szükségessége. Elsősorban a gyümölcstermesztés hagyományait próbáltuk életre kelteni” – utalt a polgármester többek között az egykor híres, ízletes, Bazsiban termett almára.

Az első lépés a helyben honos gyümölcsfajták génbankjának megteremtése volt: összegyűjtötték a már kihalófélben lévő helyi fajták szaporítóanyagait, majd az ezekből életre keltett csemetéket mintegy háromezer darabot ingyen kiosztották a helyi lakosoknak. „Már akkor tudtuk, hogy pár év múlva a termés helyi feldolgozása is fontos kérdés lesz, ezért kerestük a pályázati lehetőségeket egy feldolgozó üzem létesítése érdekében. A terv idén végre valósággá vált, felépült a kis üzem, a helyben honos fajták közösségi feldolgozása immár működik” – mesélte Szentes László. Egyelőre próbaüzemben, de jó tapasztalatokkal zajlik a feldolgozás a korszerű gépekkel, eszközökkel. Az együttműködő, érdeklődő lakosok ide hozhatják saját termésüket az önkormányzat által működtetett létesítménybe és önköltségi áron, megfelelő szakmai felügyelet mellett vehetik igénybe a szolgáltatást. Végül a vonatkozó szabályzók, előírások alapján minden termelő saját, palackozott, minőségi gyümölcslevet kap. „Nagyon finom, ízben gazdag alkoholmentes és alkoholos termék is előállítható itt” - hangsúlyozta a polgármester. A helyiek közül egyre többen kapcsolódnak be a tevékenységbe, amelyhez kapcsolódóan az önkormányzat is számos szemléletformáló programot indított az elmúlt években.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása