Első alkalommal rendezte meg a Kunszigeti Húsleves-és Petrezsiromfesztivált Kunsziget önkormányzata, amelyhez európai uniós LEADER pályázati támogatás biztosított forrást. A hagyományos szüreti mulatságot szintén ezen a napon rendezték, így a fiatalok már reggel lovaskocsikkal jártak körbe, hogy mindenkit meghívjanak a színes programokra.

A Győr-Moson-Sopron megyei településre több csapat is érkezett, hogy húslevest készítsen. A nevezők kora reggel kezdték meg a levesfőzést, de egyéb fogásokat készítettek is a község főterén. A XIX. század elejéről származó kemencében langalló készült, a plébánia udvarán régi ételeket lehetett kóstolni, és megválasztották Kunsziget legfinomabb lekvárját is.

A plébánia udvarán a kunszigeti petrezselyemtermesztésnek állított emléket egy kiállítás, ahol helyi asszonyok meséltek az egykori zöldségtermesztésről és a hozzá fűződő hagyományokról. A nap folyamán több régi mesterség, így a kosár- és csuhéfonás is megelevenedett a plébánia udvarán, ahol a kicsiket kézműves foglalkozásokkal, bohócműsorral várták, és a gasztronómiai élmények sem maradtak el.

A színpadon a délutánt nótaműsor nyitotta, majd hagyományőrző csoportok léptek fel – közöttük a kunszigeti fiatalok is az újjávarázsolt szüreti tánccal. Ezután Szőke András humoristáé és a Magyar Vista Social Clubé volt a színpad, végül pedig a Csík Zenekar rengeteg vendéget vonzó esti koncertje zárta a napot.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, Kunszigeti Hírmondó

Cikk megosztása