Még tavaly októberben kezdődött a nagyoroszi katolikus templom sisakjának felújítása. A mai egyhajós, barokk stílusú templomot Schönk Mátyás tervei alapján 1764-68 között emelték, majd 1909-ben részben átalakították. Klasszicista stílusú berendezése, fekete márvány oltára és tíz változatú orgonája jelentős kultúrtörténeti érték. A felújítást a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely második körében nyert, több mint 17 millió forintos támogatásból sikerült megoldania a hitközségnek.
Idén először Nógrádmegyerben fejeződött be a katolikus templom rekonstrukciója, amelyre a III. tengely első körében közel 31 millió forint támogatást nyert a közösség. A munkálatokat még 2011 tavaszán kezdték el, ősszel már megújult homlokzat várta a híveket, de az utolsó simításokat csak év végén fejezték be. Az 1794-ben épült késő barokk műemléket Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke szentelte föl 2012. január 15-én.
Szügy evangélikus temploma szintén műemlék, 1774-1781. között épült barokk stílusban, ráadásul az ország legrégibb, XV. századi harangját őrzi. Külső és belső felújítása közel 54 millió forintba került, aminek mintegy 90 százalékát szintén európai uniós forrásból finanszírozták. A fennmaradó részt a gyülekezet, az egyházkerület és az országos egyház biztosította.
Herencsény ősi, katolikus templomának hátsó, félkörben végződő része román stílusban épült a XIII. században. Ezt bővítették ki a XIV. században, végleges formáját pedig a török dúlás után nyerte el. A műemlék külső helyreállítása előtt szakemberek tárták fel az épületet, majd a projekt műszaki átadására június 30-án került sor. A felújításra megítélt támogatás meghaladta a 20 millió forintot.

Forrás: Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása