A Somogy megyei Nagybajom híres szülötteinek, a települést a határokon túl is ismertté tevő gólyáknak, valamint a város jelképei közé tartozó langallónak és a kenyérnek állít emléket az a három szobor, amelyeket a városi sétányon és a kemencesoron avattak fel.

A városközpont átépítésére nyert pályázat tette lehetővé az alkotások elkészítését: a település vezetői a nyár folyamán megkérdezték a városlakókat, kiket, vagy mit ábrázoljanak az alkotások, majd a művészeti zsűri értékelte a szavazatokat. Csikós Nagy Márton somogysárdi szobrász rekordidő - egy hónap - alatt elkészítette a három, tölgyfából faragott szobrot, amelyek összesen 1,2 millió forintba kerültek.

Virág Benedek tanár-költő-műfordító, Pálóczi Horváth Ádám író-költő, Gyergyai Albert irodalomtudós-tanár-műfordító, valamint Tibol László iskolaigazgató-festőművész portréja került fel az elsőként felavatott, Nagybajom hírességei című, több mint két méter magas szoborra, amely egy összecsavart újságoldalra hasonlít.

„Megint gazdagabbak lettünk, hiszen emléket állítottunk a múltunknak” – mondta avatóbeszédében Czeferner Józsefné polgármester. „Több mint kétszáz javaslat érkezett a kérdésünkre, kiket ábrázoljanak a szobrok, a négy legtöbb voksot kapót faragta Csikós Nagy Márton erre az alkotásra” – közölte a város első embere.

A szobrok faragója maga is érdeklődve vizsgálta művét, ugyanis bevallotta, csak itt, a helyszínen látja először felállítva, hiszen munka közben folyamatosan a földön feküdt. A somogysárdi szobrász azonban mégsem ezt, hanem a gólyákat ábrázoló alkotását nevezte kedvencének, ugyanis annak idején maga is felnevelt egy sérült madarat, amely ezután három éven keresztül visszatért hozzá.

„A gólya a gyermeket, a születést jelenti az embereknek, Nagybajomnak viszont az egyik jelképe, hiszen 1996-ban Európában másodikként lettünk hivatalos gólyafalu, s jelenleg is úgy harminc pár tér vissza fészkelni hozzánk minden évben” – mondta Szabó Tamás alpolgármester.

A harmadik alkotás, az Asszony kenyérrel a kemencesoron kapott helyet, ahol minden évben megrendezik a település egyik ünnepét, a langallófesztivált.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu

Cikk megosztása