2004 az európai uniós csatlakozással egy új időszámítás kezdetét jelentette Magyarország életében, hiszen ezzel lehetőség kapott, hogy pályázatok útján forrásokat hívjon le. 2004 és 2006 között másfélezer milliárd forintnyi, 2007 és 2013 között pedig 22,4 milliárd eurónyi összeg áll hazánk rendelkezésére.

Pap Béla 2004-ben lett a jászboldogházai önkormányzat pályázatírója. „A nyolc év alatt rengeteg kihívással találkoztam, de örülök, hogy tehettem településünkért és ennyi pályázatot végigcsinálhattam” – foglalta össze tapasztalatait. Saját adatai szerint több mint hetven pályázatot írt meg. Jászboldogháza az utóbbi időben főként az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) által társfinaszírozott pályázatokat részesítette előnyben, hiszen ezek azok a projektek, amelyek a vidéki térségekben jellemzőek.

A strand építése is példa erre: a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból 8,5 millió forint támogatást kaptak a fürdőhely újjáélesztésére és fejlesztésére. 2012-ben 16 EMVA társfinanszírozású pályázatot nyújtottak be, amelyek közül 13 nyert, három pedig még elbírálás alatt áll. A település Jászalsószentgyörggyel közösen 25 millió forintot kapott óvodakorszerűsítésre, nyolcmillió forint támogatással kotrógépet vásároltak, a sportöltöző felújítására pedig 3,2 millió forintot biztosítottak. Az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel partnerségben több LEADER pályázatban is részt vett, így többek között új polgárőrségi robogókhoz, tűzoltáshoz szükséges, sport- és kerti eszközökhöz is jutott.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, www.jaszboldoghaza.hu

Cikk megosztása