„Advent időszakában mi is lehetne szebb jelképes ajándék a város lakói számára, mint emblematikus épületének újjávarázsolása?” – tette föl a kérdést az átadóünnepségen Mitykó Zsolt, Mezőhegyes alpolgármestere.

A Centrál éttermi részét még 2005-ben újították fel 60 millió forintból, ám az egykori szállodára is ráfért már a megújulás. Pályázaton 290 millió forint támogatást nyertek, amelyhez a város 30 millió forint önerőt tett hozzá. A korábbi szállodarészben hivatali irodákat alakítottak ki.

A két ünnep közötti időszakban ide költözik át a szomszédos – 2009-ben felújított – szintén műemlék épületből a polgármesteri hivatal, a jelenlegi hivatal földszinti részén pedig a járási hivatal irodái kapnak helyet az új évtől. A leendő új polgármesteri iroda egykoron a hazai lótenyésztést újból felvirágoztató Kozma Ferenc lakó- és dolgozószobája volt. Itt tevékenykedett és ott érte a halál is. A polgármesteri irodában emléksarok kialakításával is tisztelegnek Kozma Ferenc munkássága előtt.

„Mivel a Centrál műemléképület, ezért a műemlékvédelmi hivatal végigkísérte a felújítás teljes folyamatát. A feltárásuk nyomán derült fény arra, hogy az épület falai olyan díszítőelemeket is őriznek az utóbbi évtizedekben felvitt vakolat alatt, amelyeket a restaurátorok a Parlament és a gödöllői kastély díszítőelemeivel egyenértékűnek minősítettek. Ebből az örökségből néhány úgynevezett „restaurátori ablakként” megmaradt és látható” – nyilatkozta Mitykó Zsolt. „Az elmúlt hetekben, amióta a kivitelezők lebontották az állványokat, nagyon sokan eljöttek megnézni a Centrált. Városunk dísze lett ismét az épület” – jelentette ki az alpolgármester.

A Centrál megszépülésén túl a projekt részeként parkolókat építettek, az épület udvara közösségi térré alakult át, továbbá kialakítottak egy játszótéri elemeket is tartalmazó pihenőparkot is.

Forrás: Hajdúvölgy - Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása