Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét és karácsonyig tart. Advent eredete a IV. századig nyúlik vissza, VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és az összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.

A Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület Számos tagtelepülésén rendeznek és rendeztek az Adventhez kapcsolódó ünnepélyt. Ezek közé tartozik a LEADER rendezvény pályázati célterület által támogatott, a bakonysárkányi Római Katolikus Plébánia által szervezett ünnepi rendezvénysorozat ezen időszak négy szombat délutánján. A Bakony és a Vértes között fekvő településen évek óta megünneplik e hagyományokat.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása